Φόβος για νέα «φούσκα» στα αμερικανικά τραπεζικά δάνεια
Η αμερικανική αρχή Office of the Comptroller of the Currency (OCC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε πιστωτικά ιδρύματα και διαχειριστές κεφαλαίων, κάνοντας λόγο για πιθανή φούσκα στα μη διαβαθμισμένα δάνεια (junk rated loans) σε επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.
Η OCC που είναι συναρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών αναφέρεται σε επικίνδυνες συναλλαγές και σε μη τήρηση κανόνων και έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να αποφεύγουν τη χορήγηση μη διαβαθμισμένων δανείων σε εταιρείες.
Εν τούτοις, υπογραμμίζει πως οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν αυτές τις συναλλαγές με «συνένοχους» τους διαχειριστές κεφαλαίων.
«Δεν βλέπουμε κανένα όφελος για τις τράπεζες, εάν συνεργάζονται με τους διαχειριστές κεφαλαίων ή σκιώδεις τράπεζες για να παρακάμψουν τις ρυθμίσεις και να συνεχίσουν να πλημμυρίζουν την αγορά με αδύναμες συμφωνίες», δήλωσε στο Πρακτορείο Reuters, oπρώτος αναπληρωτής Επόπτης για την παρακολούθηση των μεγάλων τραπεζών κ. Μάρτιν Πφίνσγκραφ.
Μεταξύ των επενδυτών στους διαχειριστές κεφαλαίων είναι μάλιστα και συνταξιοδοτικά ταμεία, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Μεταφέροντας τις μελλοντικές ζημιές από τις τράπεζες στα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν βοηθά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας» υπογράμμισε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Σε συναγερμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι εποπτικές Αρχές έχουν εντοπίσει πολλούς κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς στοχεύουν να εμποδίσουν την επανάληψη της φούσκας των στεγαστικών δανείων που προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.
Για τους εν λόγω κινδύνους ευθύνονται πολλοί φορείς. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει με τη μοχλευμένη έκδοση δανείων, η οποία έφθασε το ποσό - ρεκόρ του 1,14 τρισ. Δολ. το 2013 - ποσό που είναι αυξημένο κατά 72% από το 2012.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters (Thomson Reuters Loan Pricing Corp), το μέσο ύψος του χρέους των εταιρειών που παίρνουν τα δάνεια αυτά έφθασε το 2013 να αντιστοιχεί σε 6,21 φορές τα κέρδη τους EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων) από 5,86 φορές το 2012 και να είναι το υψηλότερο από το 2007.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το μεταρρυθμιστικό νόμο Dodd - Frank του 2010, η OCC, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Εγγύησης των Καταθέσεων περιλαμβάνονται στις εποπτικές Αρχές που ανήκουν στο Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ερευνούν και σταματούν πιθανές πηγές πιστωτικών κραχ.
Διαβάστε επίσης
Τι γίνεται με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια