Νέες βουλγαρικές κωλυσιεργίες για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πήρε μία ακόμα αναβολή από το υπουργείο...

Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πήρε μία ακόμα αναβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.

Ζήτησε από τη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία του έργου να επανεξετάσει και να συμπληρώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, την πραγματοποίηση του οποίου καθυστερεί η βουλγαρική κυβέρνηση, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.

«Αναμένουμε από τους επενδυτές επιτέλους να συμπληρώσουν την μελέτη τους για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου με εναλλακτική πρόταση για την εκφόρτωση του πετρελαίου στο ίδιο το λιμάνι (του Μπουργκάς)», δήλωσε η Νόνα Καράτζοβα, υπουργός Περιβάλλοντος.

Η οικονομική εφημερίδα Ντνέβνικ υπενθυμίζει σε σχετικό δημοσίευμά της ότι η διεθνής εταιρία είχε καταθέσει στα τέλη του Φεβρουαρίου την «εμπλουτισμένη» μελέτη, στην οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε να δώσει τελική απάντηση ως το τέλος του Μαρτίου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, επίσης, ότι «το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το οποίο προβλέπει το ρωσικό πετρέλαιο να φτάνει με δεξαμενόπλοια στο βουλγαρικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και μετά να μεταφέρεται με πετρελαιαγωγό στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας, είναι ‘παγωμένο’ εδώ και δύο χρόνια. Στην τελευταία συνέλευση των μετόχων πάρθηκε η απόφαση για περικοπή των εξόδων της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού, στην οποία η Βουλγαρία σταμάτησε να πληρώνει τις εισφορές της και ακολούθησε η Ελλάδα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο η εταιρία να περάσει σε κατάσταση "ύπνωσης" (με περιορισμό του αριθμού του προσωπικού και των δραστηριοτήτων έως το ελάχιστο δυνατό βαθμό )».

Ο διευθυντής του βουλγαρικού εταιρικού σχήματος στη διεθνή εταιρεία του έργου, Πλάμεν Ρούσεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι, στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν «σημάδια» σαφήνειας στη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης, τα οποία «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής».

Απαντώντας σε ερώτηση «αν υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη εγκατάλειψη του σχεδίου εκ μέρους της Ελλάδας» ο κ. Ρούσεφ ανέφερε ότι, «ούτε η Ρωσία, ούτε η Ελλάδα έχουν γεωπολιτικό συμφέρον να εγκαταλείψουν το σχέδιο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», ενώ -όπως είπε – «στην περίπτωση που η Βουλγαρία αποχωρήσει από το σχέδιο, πιθανώς θα αντιμετωπίσει οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις».