Πρώην σύμβουλος Μπαρόζο: Λανθασμένο το φάρμακο της ΕΕ
Κατηγορεί την ΕΕ για λανθασμένη διάγνωση και τελικά παροχή ακατάλληλου φαρμάκου, και φέρνοντας παράδειγμα πρακτικές που ακολούθησαν οι Πορτογάλοι υποδηματοποιοί αποδεικνύει ότι έπρεπε να γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εφαρμόστηκε.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Ευρωπαϊκή άνοιξη: Γιατί οι οικονομίες και οι πολιτικές μας είναι σε άσχημη κατάσταση» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου, ο Φιλίπ Λεγκρέν επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ ευθύνονται για την ανεργία -ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι «δημιουργείται μια χαμένη γενιά».
Σε ειδική αναφορά στην Ελλάδα λέει ότι αντί να αναδιαρθρώσουν από το 2010 το χρέος, υπήρξε μια κλίση στην αυτοκαταστροφική λιτότητα και η τρόικα προχώρησε σε δύο προγράμματα διάσωσης, πάνω από 200 δισ. ευρώ, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη.
«Αντί να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναδιαρθρώσουν μεγάλο μέρος του χρέους, η Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε δύο προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ύψους περισσοτέρων των 200 δισεκατομμυρίων ευρών, που άφησαν την οικονομία της χώρας κατεστραμμένη και εξίσου χρεωμένη» σημειώνει. «Τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν αναδιαρθρωθεί τον Μάιο του 2010.
Αντ’ αυτού υπήρξε μια κλίση προς μια αυτοκαταστροφική λιτότητα» υπογραμμίζει ο Λεγκρέν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, αν και ήταν αυστηρά, έχουν επιτύχει τη σταθεροποίηση της κρίσης με τις τέσσερις αυτές χώρες να έχουν αρχίσει να επανακάμπτουν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ο Λεγκρέν αντιτείνει ότι η Ευρώπη θα είχε ανακάμψει πιο γρήγορα, αν είχε γίνει η σωστή διάγνωση από την αρχή. Πάντως ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ, αν δεν λάβει ριζοσπαστικά μέτρα για να αυξήσει την παραγωγικότητα και για να γίνει πιο δημοκρατικά υπόλογη, ενώ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης. «Η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά πιστεύω ότι η ευρωζώνη ενδέχεται τελικά να διαλυθεί» λέει χαρακτηριστικά ο Λεγκρέν.