Το απίστευτο ανέκδοτο του Μάριο Ντράγκι για τους τραπεζίτες!

​Μια πρωτότυπη ομιλία έδωσε στις 27 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το απίστευτο ανέκδοτο του Μάριο Ντράγκι για τους τραπεζίτες!
3'

«Παρατηρώ ότι οι σκελετοί γύρω μας δεν έχουν καρδιά. Αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο. Ένας ηλικιωμένος φτάνει στο νοσοκομείο για μια μεταμόσχευση καρδιάς. Οι γιατροί τού προτείνουν το όργανο ενός οκτάχρονου παιδιού. ''Όχι'', λέει εκείνος, ''η καρδιά αυτή είναι πολύ νεαρή''. Αργότερα του προτείνουν την καρδιά ενός τραπεζίτη που πέθανε σε ηλικία 40 ετών. ''Όχι, δεν την εμπιστεύομαι''. Η τελευταία πρόταση του γιατρού είναι η καρδιά ενός ηλικιωμένου διοικητή κεντρικής τράπεζας. ''Αυτή την παίρνω. Είμαι σίγουρος ότι δεν λειτούργησε ποτέ!''» ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Και ο «αυτοσαρκαστικός» Ντράγκι πρόσθεσε: «Και η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει με τον εγκέφαλο ενός υπουργού Οικονομικών...»

Αυτό μάλλον ήταν ένα δείγμα ειρωνείας του Ιταλού διοικητή της ΕΚΤ ενάντια στην αρνητική κριτική που δέχεται από Γερμανούς οικονομολόγους, που δυσπιστούν για την νομισματική πολιτική που ο ίδιος ακολουθεί.

Τον Ιούλιο του 2012, ο «Ντοτόρε Ντράγκι» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα και να οδηγήσει τα κράτη στην έξοδο από την κρίση. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν και η εξαγορά χρέους από την ΕΚΤ, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους Γερμανούς. Βέβαια, η συγκεκριμένη απειλή ήταν αρκετή για να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ξένα μέσα, ο «ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης» δηλώνει έτοιμος να λάβει μη συμβατικά μέτρα για να δοθεί τέλος στην άνοδο του ευρώ και να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού! Η ΕΚΤ θα μπορούσε αύριο να εξαγοράσει χρέος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να τους επιτρέψει να διοχετεύσουν νέο ρευστό στις οικονομίες.

«Θαυμάζω απεριόριστα τον Μάριο Ντράγκι», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Ο διοικητής της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται όλο και συχνότερα ως ο «σωτήρας του ευρώ». «Το ευρώ είναι σαν τον κηφήνα», είπε στην ομιλία του στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2012. «Πρόκειται για ένα μυστήριο της φύσης. Αλλά τώρα πρέπει να γίνει μια πραγματική μέλισσα».

Ο ευφυέστατος Ιταλός πρόεδρος του ΕΚΤ αποφεύγει τις δεξιώσεις, απεχθάνεται τις πολύωρες συσκέψεις και δεν αντέχει τους «πολυλογάδες» συνεργάτες του. Προσπαθεί να περιορίζει τα ταξίδια του σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος όργωνε τον πλανήτη. Πολύ σπάνια δίνει συνεντεύξεις, με εξαίρεση τον γερμανικό Τύπο, με τον οποίο είναι πάντα πολύ προσεκτικός.

Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα γίνει πιο Αμερικάνικη από ότι Ευρωπαϊκή. «Ο Ντράγκι δεν είναι ούτε Αμερικανός ούτε Γερμανός, θα έλεγα ότι είναι του ΜΙΤ», σημειώνει ο Ζιλ Μεκ, από την Deutsche Bank. Το ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) είναι το φημισμένο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε. Με όπλο λοιπόν τις επιστημονικές έρευνες, ο Ντράγκι διεύρυνε τον ρόλο της ΕΚΤ ώστε να περιλάβει τη σωτηρία της ευρωζώνης, τον έλεγχο των τραπεζών και εσχάτως την πολιτική των ισοτιμιών.

Απέναντι στους πολιτικούς, ο Ντράγκι είναι πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του. Όταν μιλά με ξένους συναδέλφους του, προτιμά τα αγγλικά. Ακόμη κι όταν βρέθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Ελυζέ ανάμεσα στους δύο γύρους των δημοτικών εκλογών, εκείνος μιλούσε αγγλικά, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος γαλλικά! Εξαίρεση κάνει μόνο με τον νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δεν μιλάει καλά Αγγλικά.

Αυτό που ανησυχεί πάντως πάνω από όλα τον Ντράγκι είναι η πτώση των τιμών, ως αποτέλεσμα του ισχυρού ευρώ. Γνωρίζει ότι για να απορροφηθεί το χρέος των κρατών, χρειάζεται λίγο μεγαλύτερος πληθωρισμός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή