Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Mέτρα ανακούφισης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Την αναγκαιότητα εστίασης της πολιτικής στην πραγματική οικονομία επισημαίνει, με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, τα τελευταία χρόνια.
«Μετά την εξαφάνιση χιλιάδων επιχειρήσεων, είναι πλέον φανερό ότι απαιτείται διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και σε αυτό δεν παίζουν τόσο ρόλο τα πρόσωπα όσο οι κυβερνητικές επιλογές που ακολουθούνται.
Είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί η φορολογική πολιτική που ακολουθείται, με στόχο να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να ασκηθεί ουσιαστική πολιτική, με στόχο την επίτευξη αναπτυξιακής πορείας, με στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά.
Η υπερφορολόγηση, η καθίζηση της αγοραστικής δύναμης και η έλλειψη ρευστότητας, οδήγησαν 250.000 επιχειρήσεις σε λουκέτο, χωρίς καμία προοπτική επαναλειτουργίας.
Παρότι οι ΜμΕ αποτελούν πάνω από το 98% των επιχειρήσεων της χώρας, η οικονομική πολιτική σχεδιάζεται ερήμην τους, ακολουθώντας κατά γράμμα τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες περιμένουν ακόμη και την ύστατη να γίνουν πράξη οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, όπου καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η νέα ηγεσία στο υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα Επιμελητήρια άπτονται των επιλογών του νέου υπουργού Νίκου Δένδια» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας εύχεται στη νέα κυβέρνηση καλή επιτυχία στο έργο της και, κυρίως, επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης σοβαρών κοινωνικών και επαγγελματικών προβλημάτων.
Με αφορμή τον ανασχηματισμό, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Τόσο από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά όσο και από το νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έγινε λόγος για στροφή στη μικρο- οικονομία και πλέον σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει, εάν και κατά πόσον η πολιτική αυτή θα γίνει πράξη σε μία περίοδο που οι δανειστές επιμένουν στην τήρηση μέτρων και κανόνων που απειλούν με εξαφάνιση τους εναπομείναντες επαγγελματοβιοτέχνες. Ελπίζουμε με την αλλαγή της κυβέρνησης να υπάρξει και μία αλλαγή πολιτικής προς όφελος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να επιβιώσουν, όσες το έχουν καταφέρει έως τώρα».