Προσωρινή «ανάσα» στις τράπεζες δια χειρός Χαρδούβελη

Απόφαση – «ανάσα» για τους τραπεζίτες έδωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράφοντας παράταση της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών που είχαν λάβει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας το 2008. Τα περιβόητα «ομόλογα Αλογοσκούφη» πήραν παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Στόχος του νέου «τσάρου» είναι να δώσει κεφαλαιακή ανάσα στις τράπεζες ενόψει των τεστ αντοχής της ΕΚΤ στα τέλη του έτους. Με άλλα λόγια η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης να βρει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται μέσα στα ταμεία των τραπεζών για να μην απαιτήσει νέες κεφάλαια, αφού ήδη τα κόκκινα δάνεια θα δημιουργήσουν μια τρύπα αρκετών δις ευρώ.

Οι διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250 Α/9−12−2008) «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις» που τροποποιήθηκαν από τον Γκ. Χαρδούβελη, στηρίζονται σε τρεις πυλώνες:

Α. Ο πρώτος πυλώνας είναι οι προνομιούχες μετοχές που δόθηκαν στις τράπεζες. Σήμερα αυτές οι μετοχές αξίζουν 2,71 δις ευρώ. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δυο τράπεζες αποπλήρωσαν τις μετοχές, η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Β. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτές οι εγγυήσεις σήμερα αγγίζουν τα 49 δις ευρώ. Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι αυτές οι εγγυήσεις δεν θα γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο του 2015. Άρα, οι τράπεζες θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν.

Γ. Ο τρίτος πυλώνας αφορά έκδοση εντόκων γραμματίων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου χρέους για τις τράπεζες, διάρκειας έως τριών ετών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει.

Διαβάστε επίσης

Έρχεται νέα πληρωμή για το κοινωνικό μέρισμα