Δημόσιο: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και ποιοι μειώσεις στο μισθό τους
Μπροστά σε μία μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο.
Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για ακόμη μία φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2% ως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.
Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν τις νέες αυξημένες αποδοχές τους.
Μειώσεις, αλλά μικρότερες, θα δουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, λόγω του «ψαλιδίσματος» της προσωπικής διαφοράς που κράτησαν στις αμοιβές τους, μετά τις περικοπές του 2012.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.
Ο δεύτερος άξονας είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να μεγαλώσει η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς, τους δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.
Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο, το οποίο έχει την έγκριση των δανειστών, προβλέπει:
- Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
- Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
- Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές.
Διαβάστε επίσης:
«Έτσι στέλναμε τις μίζες στην Ελλάδα»