Η «επόμενη μέρα» στο επίκεντρο της συνάντησης Χαρδούβελη – Σόιμπλε
Περίπου μία ώρα διήρκεσε η έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαν Σόϊμπλε.
Στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο, συζητήθηκαν η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και το πλαίσιο προληπτικής στήριξης για την ελληνική οικονομία από την Πρωτοχρονιά του 2015.
Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο.
Όπως ανέφερε, συζητήθηκε η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, «πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου».
«Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση» πρόσθεσε.
Στην επισήμανση πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρέπεμπε για κάθε ελληνική επιθυμία στην τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου: «Ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα».
Ερωτηθείς αν στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα η Γερμανία θα βοηθήσει, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά, τονίζοντας η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε είναι ευρωπαϊστής: «Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή Ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».
Την Πέμπτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο και το Φόρουμ του ΟΟΣΑ, ο κ. Χαρδούβελης καλείται να πείσει στελέχη της τρόικας ότι έχει νόημα η επιστροφή τους στην Αθήνα.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πιεστούν οι δανειστές ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν κανονικά.
Τα βασικά «αγκάθια» στις επαφές με την τρόικα είναι το νέο Ασφαλιστικό (με την τριμερή να ζητεί μείωση συντάξεων), τα Εργασιακά (ελεύθερες απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, λοκάτουτ), η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό 1,5 ως 2 δισ. ευρώ για το 2015, οι 5.500 απολύσεις ως το τέλος του έτους και η στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού που έχει καθυστερήσει.