Wall Street Journal: «Παράταση του μνημονίου για έξι μήνες»

Η τρόικα επιθυμεί την επέκταση του προγράμματος για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την κατάρρευση των μαραθώνιων συνομιλιών στο Παρίσι.

Wall Street Journal: «Παράταση του μνημονίου για έξι μήνες»
3'

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η επέκταση του μνημονίου είναι ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο, καθώς οι δύο πλευρές δεν ήλθαν σε συμφωνία μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις για την πορεία του χρηματοδοτικού προγράμματος στο Παρίσι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα Γερμανία και Δ.Ν.Τ, στηρίζουν την προοπτική επέκτασης του μνημονίου για τουλάχιστον άλλο ένα εξάμηνο.

Οι διαπραγματεύσεις στην Γαλλική πρωτεύουσα, που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη και συνεχίστηκαν αδιάσπαστα για σχεδόν 24 ώρες, αποσκοπούσαν στην ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας που εφαρμόζεται στην χώρα, πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την σύναψη μια νέας δανειακής σύμβαση με τους δανειστές.

Οι αγορές δεν βλέπουν θετικά την προοπτική της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, και την απομάκρυνση της διεθνούς επιτήρησης της χώρας, που ενδέχεται να έχει ως συνεπεία την αποκοπή των Ελληνικών τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης να βγει από την επιτήρηση της Τρόικας, φαίνεται να ανησυχούν τους επενδυτικούς κύκλους, γεγονός που έχει επιπτώσεις και για την αξία των Ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Και οι δύο πλευρές παραδέχονται κάποια πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά παραμένουν ανοιχτά τα κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού για το 2015.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης , η Ελληνική πλευρά πρέπει να αιτηθεί επίσημα για οποιαδήποτε προέκταση του προγράμματος, έχοντας προθεσμία μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να πιστωθεί ο απαραίτητος χρόνος που απαιτείτε για να περάσει μια τέτοια συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης πριν τα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρουν μια τέτοια διαδικασία μπορεί να τραβήξει σε μάκρος για χώρες όπως η Γερμανία και Η Φιλανδία.

«Αυτή η προθεσμία αφορά και στην μάλλον απίθανη περίπτωση της συμφωνίας μιας νέας δανειακής γραμμής για την Ελλάδα,» προσθέτουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το δημοσίευμα.

«Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι αυτή η προθεσμία φαίνεται να έχει ήδη χαθεί».

Μια εναλλακτική λύση, αν τελικά η τρέχουσα αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, θα ήταν η Ελλάδα να λάβει μια «τεχνική επέκταση του προγράμματος» για ένα ακόμα μήνα, και να αποφασίσει μια νέα δανειακή σύμβαση τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα επέτρεπε στα μέλη της ευρωζώνης να επικυρώσουν την συμφωνία μετά τα Χριστούγεννα.

Αγκάθι στις τρέχουσες συνομιλίες υπήρξε η επιμονή των δανειστών για νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως την μείωση συντάξεων και την χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής η Ελληνική πλευρά αντιστάθηκε σε αυτές τις πιέσεις, καθώς θεωρεί ότι η περεταίρω λιτότητα θα έχει καταστρεπτικό αντίκτυπο στην πολιτική επιβίωση της δικομματικής κυβέρνησης, και μια έξοδος από το μνημόνιο θα ενδυνάμωνε τις τάξεις της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή