Με το νέο έτος η έλευση της τρόικα
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα μεταθέτουν συνεχώς την ημερομηνία της επιστροφής τους εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας.-Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι δανειστές τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση.
Του Κώστα Τσιτούνα
Από το 2015 και βλέπουμε… αυτό είναι το μήνυμα που έχει στείλει ανεπίσημα η τρόικα για το χρόνο επιστροφής της στην Αθήνα. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι δανειστές αρνούνται να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής είναι δίχως άλλο η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα.
Οι δανειστές ακόμα κι αν δεχθούν τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης - που αναμφίβολα αποτελούν μια μεσοβέζικη λύση - σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν από το Eurogroup (8 Δεκεμβρίου 2014) και τη Σύνοδο Κορυφής (18 Δεκεμβρίου 2014).
Αμέσως μετά κλείνουν τα κοινοβούλια των κρατών – μελών λόγω των διακοπών για τα Χριστούγεννα και συνεπώς ο Δεκέμβρης, για τους τεχνοκράτες, έχει ήδη χαθεί.
Παρά τα όσα διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου ότι δήθεν ο πρωθυπουργός βρίσκεται πάνω από τα τηλέφωνα και συνομιλεί με ξένους ηγέτες, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σόιμπλε έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Βερολίνου: «Περάστε πρώτα από το ταμείο της τρόικας και μετά βλέπουμε» είπε, λίγο ως πολύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βάζοντας «πάγο» στις ελπίδες Σαμαρά και Βενιζέλου.
Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι οι δανειστές διαβλέποντας το πολιτικό πρόβλημα επιβίωσης του κυβερνητικού σχηματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν αρχίσει και πιέζουν σφόδρα προτάσσοντας έστω και «υπογείως» την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Θεωρούν ότι για τους ίδιους και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν θα είναι μείζον πρόβλημα η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς προωθούν αθορύβως την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως έγινε και τον Νοέμβριο του 2011!
Διακαής πόθος της τρόικα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών α λα Παπαδήμου, η οποία θα περάσει τη διπλή γραμμή πίστωσης, το νέο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που θα δεσμεύσουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Με βάση τις διαθέσεις των δανειστών μπορεί να ερμηνευτεί και η στάση των Σαμαρά και Βενιζέλου που παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά προσπαθώντας να παραμείνουν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν. Για τους παραπάνω λόγους γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί το «σύστημα» δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη διενέργεια εκλογών.
Το κρίσιμο διάστημα πάντως από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά είναι από τις 8 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπου εκεί δεν αποκλείεται να έχουμε και τη διενέργεια έκτακτου Eurogroup αν και εφόσον διαφανεί κάποια πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας για εθνική συνεννόηση…