Τι περιμένει το χρηματιστήριο από την προεκλογική περίοδο
Καθώς χθες μετρούσαμε βουλευτικές ψήφους κι ακούγαμε απανωτές πολιτικές δηλώσεις στο δρόμο προς τις κάλπες, μας διέφυγε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της ελληνικής χρηματαγοράς.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Ενώ το Χρηματιστήριο άνοιξε με τεράστιες απώλειες -6% και στην πορεία τις διεύρυνε ακόμα και στο -11,3%, τελικά μείωσε θεαματικά τις απώλειες του, φτάνοντας στο -3,6%. Πώς εξηγείται αυτό;
Όχι απαραίτητα με έναν τρόπο. Η μια εξήγηση είναι ότι επενδυτές που βρίσκονται μέσα στο ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζονται κάποιο χρόνο ώστε να «ξεφορτώσουν» τις μετοχές, τους, αλλιώς η κατάσταση θα εμφανιζόταν ανεξέλεγκτη. Μια άλλη είναι ότι είχαν προεξοφληθεί οι πρόωρες κάλπες κι ο αρχικός πανικός έδωσε τη θέση του σε πιο ψύχραιμες αποτιμήσεις της κατάστασης.
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική χρηματαγορά βρίσκεται σε πτωτική πορεία, η οποία δεν ανακόπτεται από την προκήρυξη εκλογών, ούτε καν αλλάζει σε ανοδική. Όλα τα μηνύματα είναι ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί έως (τουλάχιστον) τις εκλογές, με μικρές ανοδικές ανάσες ώστε να κερδίζουν το «κατιτίς» τους όσοι σορτάρουν.
Εάν η προεκλογική περίοδος αποσαφηνίσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους πιθανούς συμμάχους του σε μια αυριανή κυβέρνηση συνεργασίας και –κυρίως- την πολιτική που θα ακολουθήσει ως αυριανή κυβέρνηση, τότε η Χρηματαγορά απλώς θα προετοιμάζεται για μια αντιστροφή της πορείας της προς τα πάνω μετά τις εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση η «βουτιά» δεν έχει ορατό τέλος...
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει κανένα λόγο να ανακόψει την πτωτική του πορεία μέχρι τις εκλογές. Απλώς αναμένει από την προεκλογική περίοδο πιθανούς λόγους για να το κάνει μετά την 25η Ιανουαρίου. Άλλωστε, τα ζητήματα της οικονομίας δεν χωρούν σε συνθηματολογικές αναφορές και δημιουργία εντυπώσεων. Ήδη η ελληνική προσφυγή στις κάλπες «ρίχνει» τα χρηματιστήρια ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου, όπως κατέδειξε η χθεσινή ημέρα (29/12/14).
Συνεπώς, το «μπαλάκι» είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δώσει πειστικές εγγυήσεις, μιλήσει στη γλώσσα των αγορών και καταφέρει να τις πείσει, μπορεί να υπολογίζει σε ένα χρηματιστήριο που θα τονώνει την οικονομική του πολιτική. Όλα αυτά όμως, μετά τις εκλογές. Ως τότε, οι επενδυτές θα αποχωρούν εσπευσμένα ή όχι, πάντως θα αποχωρούν.