Bloomberg: «Αν φύγει η Ελλάδα, πάει το ευρώ»

Μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να θεωρεί διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο το Bloomberg έχει διαφορετική άποψη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg View, η άποψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας είναι στην καλύτερη περίπτωση λανθασμένη και στη χειρότερη επικίνδυνη.

Bloomberg: «Αν φύγει η Ελλάδα, πάει το ευρώ»
2'

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο χρηματοπιστωτικό ρίσκο για την υπόλοιπη ευρωζώνη από ό,τι ήταν το 2009, όταν οι αποκαλύψεις για το μέγεθος του ελλείμματός της πυροδότησαν την τρέχουσα κρίση.

Σήμερα, μόλις το ένα πέμπτο του ελληνικού κυβερνητικού χρέους οφείλεται σε ιδιώτες πιστωτές, χάρη στην διάσωση της χώρας από την τρόικα. Και ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, σύμφωνα με την JP Morgan.

Επομένως, είναι αλήθεια ότι εάν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου φέρουν μια νέα κυβέρνηση προετοιμασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών παρά να συνεχίσει την λιτότητα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Αυτό ωστόσο λέει λίγα για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Η μετάδοση δεν είναι ποτέ προβλέψιμη.

MESA

Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η συμμετοχή στο ευρώ φαίνεται να είναι εφήμερη, παρά την επιμονή της συνθήκης της ΕΕ ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη, τότε και άλλα ασθενή κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτα στη σπέκουλα αναφορικά με την ισχύ τους για την παραμονή στο ευρώ.

Οι επενδυτές μπορεί να οδηγηθούν να «σορτάρουν» τα ομόλογα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας -ανεξαρτήτου του πόσο ισχυρά είναι τα πολιτικά ή οικονομικά επιχειρήματα κατά της αποχώρησης από το ευρώ- οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν μπορούν να αντέξουν.

Το δημοσίευμα του Spiegel για την Ελλάδα ίσως να μην αντανακλά με ακρίβεια την θέση της Μέρκελ απέναντι σε ένα Grexit. Γερμανός βουλευτής δήλωσε ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πολιτική της περιοχής είναι να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, την ευρωζώνη και όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για μια πιθανή θραύση της ευρωζώνης θα πρέπει μα λειτουργήσει σαν καμπανάκι για τους ευρωπαίους ηγέτες ότι το «μονοπάτι» που οδηγεί σε μια στενότερη ένωση δεν είναι δεδομένο. Το ευρώ είναι στο χαμηλότερο σημείο από το 2006.

Μην κάνετε λάθος: όσο και αν ορισμένοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν συγκρατήσει μια ελληνική κρίση δεν το έχουν κάνει. Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ θα θέσει σε αμφισβήτηση την ύπαρξη του κοινού νομίσματος, αναφέρει το Bloomberg.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή