Εξαντλείται η υπομονή της Γερμανίας με την Ελλάδα, λέει η Citigroup
Το πιθανό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, είναι πιθανό να πιέσει για κάποιου είδους υποχρεωτική αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, εν αναμονή αυτής της σκληρότερης αντιμνημονιακής γραμμής, σημαίνουσες φωνές έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για το 2015-2016 ανέρχεται σε 28 δισ. ευρώ, ωστόσο ο παράγοντας ΕΕ στις συμφωνίες διάσωσης, σταματάει στις 28 Φεβρουαρίου, κάτι που πυροδοτεί σενάρια τρόμου.
Ενώ οι πιστωτές φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο είνι ξεκάθαρο οτι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ΕΕ, θα τη ρίξει σε χρηματοπιστωτικό χάος. Συνεπώς, φαίνεται απίθανο οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να έχουν διάθεση να δουν τα ομόλογά τους να μετατρέπονται σε δραχμές. Ως εκ τούτου, μπορεί ακόμη να υπάρχει περιθώριο για τον Αλέξη Τσίπρα να έλθει σε μια συμφωνία.
Η Citigroup αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας ίσως να μην είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση από την αρχή. Είναι πιθανό ότι δεν θα μπορεί ή δεν θα θέλει να συνεργαστεί με το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Αυτό πιθανώς θα προκαλέσει και άλλες εκλογές μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά πριν από το τελεσίγραφο της 28 Φεβρουαρίου.
Εάν το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το δεύτερο κόμμα (πιθανότατα η Νέα Δημοκρατία), θα κληθεί να προσπαθήσει και αυτό. Ο Αν. Σαμαράς λοιπόν είναι πιθανό να του δοθεί η ευκαιρία μετά τις 25 Ιανουαρίου να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Ως εκ τούτου, η τύχη και οι αποφάσεις των μικρών κομμάτων, γίνονται σημαντικές στο να κατανοήσουμε ποιος θα είναι σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό. Ακόμη κι αν η ΝΔ εμφανίσει λογικές αποδόσεις στις εκλογές, θα χρειαστεί και το ΠΑΣΟΚ να τα πάει καλά προκειμένου να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.