Πιο ρεαλιστής ο Τσίπρας από την τρόικα, λέει ο Πολ Κρούγκμαν
«Δίνοντας τέλος στον εφιάλτη της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του άρθρου του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Times για τις ελληνικές εκλογές.
Ο Κρούγκμαν λέει πως πολλοί θα προειδοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την προεκλογική δέσμευση για άρση των πολιτικών λιτότητας και να συμπεριφερθεί «υπεύθυνα».
«Πώς έχει λειτουργήσει όμως μέχρι στιγμής αυτή η υπευθυνότητα;», διερωτάται ο γνωστός οικονομολόγος. Για να κατανοήσουμε τον πολιτικό σεισμό που «ταρακούνησε» της Ελλάδα, λέει, θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στο Μάιο του 2010, όταν υπεγράφη η συμφωνία, βάσει της οποίας η τρόικα θα επέκτεινε τα δάνειά της προς τη χώρα σε αντάλλαγμα για έναν συνδυασμό λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Είναι ένα αξιοσημείωτο έγγραφο, αλλά με την κακή έννοια, επισημαίνει ο Κρούγκμαν. Η τρόικα, ενώ παρίστανε τον πραγματιστή, πουλούσε μια οικονομική φαντασίωση. Και οι Έλληνες πλήρωναν το τίμημα για τις ψευδαισθήσεις της οικονομικής ελίτ.
Οι οικονομικές προβλέψεις που συνόδευαν τη συμφωνία, εξηγεί ο Κρούγκμαν, έδειχναν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβάλει σκληρή λιτότητα με μικρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε ύφεση όταν επετεύχθη η συμφωνία, αλλά οι προβλέψεις «υπέθεταν» πως η επιβράδυνση αυτή θα τελείωνε σύντομα -ότι θα υπήρχε μόνο μια μικρή οικονομική επιβράδυνση το 2011 και έως το 2012 η Ελλάδα θα ανέκαμπτε. Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αυξανόταν σημαντικά, από το 9,4% το 2009 έως περίπου το 15% το 2012, για να αρχίσει στη συνέχεια να υποχωρεί με ταχείς ρυθμούς.