Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα

Πιο κοντά στην τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου το κλίμα άλλαξε για την Ελλάδα.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα
5'

Το κλίμα έχει αντιστραφεί θετικά για την Ελλάδα, αφού από το πρωί της Πέμπτης είχε μπει το νερό στο... αυλάκι με τη συνάντηση Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ και τη συμφωνία για έναρξη διμερών διαβουλεύσεων από την Παρασκευή, μέσω τεχνικών κλιμακίων.

Έτσι, οι δύο πλευρές οδεύουν ολοταχώς προς την επίτευξη συμφωνίας, στο Eurogroup της Δευτέρας (16/02/2015), για το πέρασμα σε μια μεταβατική, συμφωνία - «γέφυρα» και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ενώ κορυφώνεται η φημολογία που θέλει την τρόικα να αποσύρεται οριστικά και αμετάκλητα.

Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η «γέφυρα» θα περιλαμβάνει αρκετά από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που δεν κατόρθωσε ποτέ να υλοποιήσει η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, με την έμφαση να δίνεται στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Για αναλογία 70-30 μίλησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σχέση με το πόσα κρατά και πόσα διώχνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Άλλωστε στο Eurogroup κρίνονται οι λεπτομέρειες και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός προσερχόμαστε με καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους θα διευκολύνουν το Εurogroup της επόμενης Δευτέρας, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διακινδυνεύσει μια επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων και κάλεσε τους εταίρους να μην αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε μια συμφωνία, σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», όπως το χαρακτήρισε, με τους εταίρους μετά από ένα εξάμηνο, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Θα εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις αλλά και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους, ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

«Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, όταν πάντοτε ως προαπαιτούμενα υπήρχαν περικοπές, ξεχάστε το», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ούτε η τρόικα, ούτε το μνημόνιο υπάρχουν», πρόσθεσε.

Η έννοια της τρόικα επίσης δεν υπάρχει πια, ακούστηκε και στη Σύνοδο από τον ίδιο τον Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Συμφωνία και επικοινωνία κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φυσικά, και με ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν αισθάνθηκε μόνος και απομονωμένος στη Σύνοδο.

Ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ.

Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε με πάθος ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

Σχολιάζοντας τη στάση της Ισπανίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Έστρεψε τα πυρά του στη Μαδρίτη, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση» τόνισε.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να φτιάξουν ένα πρόγραμμα - κείμενο που θα επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί μείγμα 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Μέρος των εσόδων που θα χαθούν θα καλυφθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Μέρκελ: «Ισχύει και πρέπει να επεκταθεί το ελληνικό πρόγραμμα»

Η Άνγκελα Μέρκελ στις δικές της δηλώσεις αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής. Φρόντισε ωστόσο να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Είμαι περισσότερο από πρόθυμη για να συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα, ελπίζουμε σύντομα να δούμε προτάσεις. Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί» σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας ότι σε επικοινωνιακό, τουλάχιστον, επίπεδο δεν είναι διατεθειμένη να δείξει κάποια εμφανή αλλαγή πλεύσης στη στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα.

Γιούνκερ: «Θα αντικαταστήσουμε το 30% του προγράμματος με νέα διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα».

«Χρειάζεται μία σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα έως την Δευτέρα», από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ακύρωση ορισμένων αντικοινωνικών μέτρων, πράγμα το οποίο μάλιστα συζητήθηκε. «Σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε το 30% του ελληνικού προγράμματος με νέα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή