Ο αγώνας για τη «γέφυρα» και το New deal του καλοκαιριού
Η συμφωνία-γέφυρα στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση να οδηγήσει το αυριανό (16/02) Eurogroup δεν θα περιλαμβάνει τίποτα σχετικά με το ελληνικό, μη βιώσιμο χρέος.
Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, Η LAZARD ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΣΧΕΔΙΟ» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Ωστόσο αυτό είναι το μεγάλο σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το οποίο δουλεύει πυρετωδώς από την πρώτη μέρα με στόχο να αποτελέσει τη δεύτερη μεγάλη συμφωνία που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
Η τράπεζα Lazard και ο Ματιέ Πιγκάς είναι πίσω από το μεγάλο αυτό σχέδιο.
Το New Deal, η νέα μεγάλη συμφωνία για το χρέος, που θα το κάνει βιώσιμο και θα αλλάξει την αξία της χώρας και επομένως τις προοπτικές της, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, το χρέος της Ελλάδας χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σημασία αν η διαδικασία και το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα ονομαστεί κούρεμα, διαγραφή ή απομείωση. «Θέλουμε να αλλάξει το μέγεθος του χρέους μας και το θέλουμε τώρα» είναι το μήνυμα που έχει ήδη στείλει η Ελλάδα προς όλους τους δανειστές της.
Αμισθί σε αυτή τη φάση, η μεγάλη εταιρεία συμβούλων Lazard συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών για αυτό το σκοπό, καθώς το δικό της κέρδος θα προκύψει από ποσοστό επί του αποτελέσματος της απομείωσης του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη και κατά την περίοδο του πρώτου «κουρέματος».
Γιατί προτιμήθηκε η Lazard;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ακούει στο όνομα Ματιέ Πιγκάς. Πρόκειται για το γενικό διευθυντή της Αμερικάνικης τράπεζας Lazard, οικονομολόγο που στηρίζει με τη δουλειά του και τα επιχειρήματά του το μεγάλο εγχείρημα του New Deal της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε τις τεχνικές ικανότητες της Lazard και του Πιγκάς κατά τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2011, αλλά οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ο υπουργός είχε παρακολουθήσει πολυάριθμα συνέδρια όπου ο Γάλλος τραπεζίτης είχε μιλήσει στη χώρα του κατά της λιτότητας.
Ο κ. Πιγκάς είναι ο πρώτος που μίλησε για τον Αρμαγεδδών που περιμένει τον κόσμο στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, αντλώντας από εκεί δύναμη για τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, τη μεγάλη διαπραγμάτευση που έρχεται το καλοκαίρι. Χθεσινή έκθεση της Barclays για τις οικονομικές συνέπειες ενός Grexit, εκτιμά για την Γερμανία, το ύψος των δυνητικών ζημιών στα 92 δισ. ευρώ, για την Ιταλία σε 61 δισ. ευρώ και για τη Γαλλία στα 70 δισ. ευρώ...
Όπως εξηγεί, «οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει και να αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητά της γρήγορα ακυρώνοντας το χρέος της».
Το Paris Match αναφέρει ότι ο Ματιέ Πιγκάς είναι συνηθισμένος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που οδηγούν ακόμη και στο χάος, αλλά παραμένει αισιόδοξος.
Όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό, έχει γίνει η «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη και εξηγεί πως όταν οι τρεις τους δεν μιλούν στο τηλέφωνο, ανταλλάσσουν συνεχώς SMS και μένουν πολλές ώρες ξάγρυπνοι για ένα καλό αποτέλεσμα.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Όλοι θα έχαναν από αυτό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ότι μόλις μια χώρα-μέλος βρίσκεται σε δυσκολία το εγκαταλείπουν, τότε θα υπάρχει φαινόμενο ντόμινο. Αύριο θα είναι η σειρά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας για να δεχθούν επιθέσεις από τις αγορές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να ευρεθεί μια συμφωνία», σχολιάζει ο Γάλλος τραπεζίτης.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον Τσίπρα και το Βαρουφάκη» δηλώνει ο Πιγκάς και συμπληρώνει: «Δεν είναι ούτε τρελοί, ούτε ερασιτέχνες. Αντιπροσωπεύουν ένα νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, που χτυπά κατά μέτωπο τους Ευρωπαίους που βασανίζονται από τους περιορισμούς τους. Νέοι και απλοί, τολμούν τα πάντα και δεν εντυπωσιάζονται από κανέναν» καταλήγει.
«Ο Ματιέ Πιγκάς ντοπάρεται» αναφέρει το Paris Match. «Καταναλώνει συνεχώς ενεργειακά ποτά και καραμέλες με coca cola. Πέρασε ακόμη ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με μια ομάδα 15 ανθρώπων. Σαραντά οχτώ ώρες δουλειάς χωρίς διακοπή με στόχο να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας».
Μέσα σε 17 ώρες, επιστρέφει στο Παρίσι, αλλά αυτή τη φορά με την πτήση της γραμμής, στην οικονομική θέση, μαζί με τον υπουργό. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι φτωχός. Αλλά θέλει να δώσει το παράδειγμα. Και δεν έχει την πολυτέλεια κακοδιαχείρισης του χρόνου, εξηγεί ο κ. Πιγκάς.
«Από τη στιγμή του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου, το αφεντικό της τράπεζας Lazard της Γαλλίας δεν αφήνει ούτε λεπτό τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβοκατεβαίνει και τα ταμεία του κράτους είναι άδεια. Ενας αγώνας δρόμου ξεκινάει.
Οι δύο άνδρες δεν κοιμούνται καθόλου και όταν βρίσκονται μακριά βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο με e-mails και SMS. Οκτώ ημέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Ματιέ Πιγκάς πετούσε προς την ελληνική πρωτεύουσα με το ιδιωτικό Falcon για να προτείνει τις υπηρεσίες του. "Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στο 121 Μπουλβάρ Οσμάν, στο Παρίσι" έγραψε η Wall Street Journal αναφέροντας τη διεύθυνση της τράπεζας Lazard.
Ποιο είναι το μεγάλο σχέδιο;
Το σχέδιό τους έχει δύο στόχους… Πρώτος η εξασφάλιση χρόνου για να προετοιμαστεί ο δεύτερο στόχος. Γρήγορα έγινε κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό με την ελληνική οικονομία να αιμορραγεί, και την απειλή της ΕΚΤ να αιωρείται για οριστική αφαίμαξη να ολοκληρωθεί και να υποστηριχθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους. Ετσι το σχέδιο μοιράστηκε σε δύο μέρη. Πρώτο μέρος ένα άμεσο πρόγραμμα που θα φέρνει μια άμεση συμφωνία με τους δανειστές ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων και θα εξασφαλίσει το χρόνο για την προετοιμασία του δεύτερου μέρους που είναι και το σημαντικότερο.
Η πρώτη συμφωνία αφορά ένα δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Η δεύτερη συμφωνία, αυτή για το ελληνικό χρέος, είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, για την οποία θα προετοιμαστεί πυρετωδώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και ενώ θα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύει ότι πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να συγκεντρώσει έσοδα από τη φοροδιαφυγή.
Τι θα σήμαινε όμως για τη χώρα η ολοκλήρωση της δεύτερης συμφωνίας; Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα ασφαλέστερη επένδυση σε σχέση με την επένδυση σε τίτλους πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε βίντεο που έστειλε μέσω διαδικτύου σε πελάτες της.
Η Μorgan Stanley, που είναι διαπραγματευτής ελληνικών ομολόγων, ανέφερε ότι αν δοθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές της το ίδιο περιθώριο που είχε δοθεί στο παρελθόν, το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ θα είχε τον ίδιο «πιστωτικό κίνδυνο» με μία χώρα που έχει χρέος 88%.
Επτά χώρες της Ευρωζώνης έχουν υψηλότερο από αυτόν λόγω χρέους προς ΑΕΠ: Η Πορτογαλία (128%), η Ιρλανδία (123%), η Ιταλία (128%), το Βέλγιο (105%), η Κύπρος (102%) και η Ισπανία και η Γαλλία (92% και οι δύο).
«Ο πιστωτικός κίνδυνος του χρέους των 320 δισ. ευρώ της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί ντε φάκτο σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο άλλων χωρών της Ευρωζώνης» δήλωσε ο Πάολο Μπατόρι, που είναι ο επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας για τα ομόλογα αναδυόμενων χωρών.Ο Μπατόρι υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους (το δάνειο των 107 δισ. ευρώ από τον EFSF) δεν θα έπρεπε καν να υπολογίζεται ως χρέος, επειδή δεν φέρει τόκο για τα επόμενα 8 χρόνια και δεν προβλέπεται να αποπληρωθεί για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο ίδιος δήλωσε ότι, αν αναδιαρθρωθούν τα διμερή δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης (ύψους 53 δισ. ευρώ), με τρόπο αντίστοιχο με τα δάνεια από το EFSF, τότε θα μπορούσαν και αυτά να υπολογίζονται με έκπτωση, καθιστώντας το χρέος της Ελλάδας ιδιαίτερα διαχειρίσιμο.