Σήμερα αρχίζει ο Γολγοθάς της κυβέρνησης
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Η κυβέρνηση κρατά με επιμέλεια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις προτάσεις που θα υποβάλει στους δανειστές μας το αργότερο σήμερα το βράδυ. Κι αυτό, διότι η υποβολή τους σήμερα γίνεται κατόπιν εντατικών και συνεχών διαβουλεύσεων ολόκληρο το τριήμερο (Σάββατο, Κυριακή και σήμερα) ανάμεσα στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Πρώτο στάδιο του διαπραγματευτικού Γολγοθά είναι οι προτάσεις να γίνουν δεκτές σήμερα από τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) καθώς και από τη Γερμανία.
Αν συμβεί αυτό, τότε αύριο οι προτάσεις θα συζητηθούν στο Euro Working Group, το οποίο θα χρειαστεί να δώσει την έγκρισή του. Αν όμως τα μέλη του δεν συμφωνήσουν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κι η έγκρισή τους πηγαίνει σε μια ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup.
Αν το Euro Working Group εγκρίνει τις προτάσεις της Ελλάδας, απομένουν οι εγκρίσεις από το EFSF αλλά και από τα επιμέρους Κοινοβούλια των χωρών- μελών της Ευρωζώνης.
Οι προτάσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, θα είναι οι περιγραφές των μεταρρυθμίσεων, όχι τα αναλυτικά και κοστολογημένα μέτρα καθεμιάς από αυτές. Για να καταθέσει τόσο λεπτομερείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τα τέλη Απριλίου. Σκοπός τώρα είναι οι περιγραφές των μεταρρυθμίσεων, που θα κατατεθούν σήμερα, να εγκριθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να μην μείνουμε στο κενό.
Τι θα λένε οι προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφουν τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στους πρώτους θα περιλαμβάνονται και οι πρόσφατες εξαγγελίες Βαλαβάνη για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, και τις παραπλήσιες του Δ. Στρατούλη για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι περισσότερες εξ αυτών θα εγκριθούν εύκολα, αν και παραμένει ερωτηματικό πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι μας στις προοπτικές "κουρέματος" οφειλών, όπως προβλέπει υπό όρους η πλατφόρμα Βαλαβάνη. Επίσης εύκολα θα εγκριθούν από τους δανειστές μας οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Τα δύσκολα, είναι όσα θα προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι κορυφαία δέσμευση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και φυσικά δεν μπορεί να υπαναχωρήσει. Για αυτή την αντιμετώπιση, όμως, χρειάζονται κονδύλια που φυσικά δεν θα κατευθυνθούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήδη έχει πετύχει τη μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτό είναι αρκετό για να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να εγκριθούν οι σημερινές προτάσεις έως το τέλος του μήνα από τα κοινοβούλια των μελών της Ευρωζώνης, και μετά μέσα σε άλλους δυο μήνες (μέχρι τέλος Απριλίου) η κυβέρνηση να εξειδικεύσει τις προτάσεις της. Μια μάχη με προκαταλήψεις, με στερεότυπα, αλλά και μια μάχη με το χρόνο έχει ήδη ξεκινήσει για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.