ΚΕΕΕ: Υπόμνημα στην Κουντουρά για την ενδυνάμωση τουρισμού

Η αγορά τουριστικών υπηρεσιών αλλάζει και η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στα ενδιαφέροντά τους, όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα που δόθηκε στη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Αγνιάδης.

ΚΕΕΕ: Υπόμνημα στην Κουντουρά για την ενδυνάμωση τουρισμού
4'

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υπουργού στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του υπουργείου και της επιμελητηριακής κοινότητας, παραδόθηκε στην υπουργό υπόμνημα με τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου σε ότι αφορά τις δράσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για την επιπλέον ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ωστόσο, η δυναμική αυτή του τουρισμού, όπως αναφέρθηκε, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό και η προσπάθεια τώρα πρέπει να στραφεί στην αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της άμβλυνσης της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

tourism

Προτάσεις της ΚΕΕΕ

- Βελτίωση υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, μαρίνες, ενίσχυση δικτύου ηλεκτροδότησης και υδροδότησης)
- Να καταστεί η Ελλάδα κέντρο τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω οργάνωσης και προβολής δράσεων (λ.χ. με τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας)
- Σταθερότητα φορολογικού και νομοθετικού περιβάλλοντος σε σχέση με τις επενδύσεις και γενικότερα κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να καταργηθεί η πολυνομία και να αρθεί η αντιφατικότητα των διατάξεων
- Κατάργηση όλων των φόρων που δεν σχετίζονται με το εισόδημα
- Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αποθαρρύνουν την ίδρυση επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα (π.χ. κατάργηση των χρηματικών ποσών που απαιτούνται πριν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και πριν αυτή καταστεί κερδοφόρος)
- Κατάργηση των όρων που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο (π.χ. για τη λήψη άδειας εκμίσθωσης σκαφών απαιτείται η αγορά τουλάχιστον τριών)
- Κατάργηση της βίζας ή χαλάρωση των όρων έκδοσης βίζας για χώρες ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος (Ρωσία, Τουρκία)
- Ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
- Αναζήτηση νέων αγορών και ομάδων - στόχων
- Υιοθέτηση καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών
- Διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση του επαγγελματισμού στο χώρο του τουρισμού
- Αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
- Δράσεις ανάδειξης του πλέον σημαντικού τουριστικού προϊόντος, του ελληνικού πολιτισμού, π.χ. διεύρυνση ωραρίου όλων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, διάθεση μέρους των εσόδων των μουσείων για την ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού, όπως για την αξιοποίηση ευρημάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Επ'ευκαιρία προτείνεται δωρεάν είσοδος στους Έλληνες και εναρμόνιση, με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, της τιμής του εισιτηρίου εισόδου, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σε σχέση με τους αλλοδαπούς.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ξενοδοχεία-Ενοικιαζόμενα δωμάτια

Σχετικά με την κατάταξη των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αναφέρθηκε ότι τα επιμελητήρια που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια σαν μέλη τους αλλά και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες Ενοικιαζομένων Δωματίων δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο άρθρο του παραπάνω νομοσχεδίου, διότι εκτός του ότι κινείται σε εντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στα επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές και επιτελούν ένα άκρως σημαντικό έργο στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.

Προϋπόθεση επιτυχίας της όποιας στρατηγικής ή σχεδίου εκ μέρους της Πολιτείας, κατά την ΚΕΕΕ είναι η αποτελεσματική ενεργοποίηση και συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που οφείλουν να αντανακλούν το σύγχρονο τουριστικό προφίλ της χώρας. Και να το μετατρέπουν σε ελκυστική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΕ, αυτό απαιτεί νέα, σύγχρονα πρότυπα ποιότητας για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Απαιτεί επένδυση στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Απαιτεί νέους μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.
Χρειάζεται επίσης γενναία κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων, με απλούστερες διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με αποτελεσματικούς μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο.

ΝΝΝ

Ενίσχυση από ΕΣΠΑ

Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως ο νέος Επενδυτικός Νόμος και το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικά ως προς το ΕΣΠΑ, θεωρείται ιδιαίτερα θετικό το μέτρο της επιδότησης για τη δημιουργία και την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Είναι μια κίνηση που μπορεί να ανοίξει δρόμους απασχόλησης και δημιουργίας σε ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Να επιτρέψει την αξιοποίηση νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και να συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τέλος, πέρα από τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που παρέχει η Πολιτεία, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάνω από όλα ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή