Το Ταμείο Παρακαταθηκών και η Τράπεζα Αττικής σε ρόλο Αναπτυξιακού μοχλού
Μια ιδιαιτέρως σημαντική ενδοκυβερνητική προεργασία για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα σηκώσει το βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ξεκινά σήμερα μεταξύ συναρμοδίων υπουργικών και Τραπεζικών φορέων.
Του Βασίλη Βασιλόπουλου
Πρόκειται για μια ιδέα που έχει πλήρως υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το καλοκαίρι του 2014, όπως αποδεικνύει και η σχετική εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πυλώνας της νέας Τράπεζας, θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ή η Τράπεζα Αττικής, η διοίκηση της οποίας φέρεται να έχει επεξεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν μια τέτοια μετεξέλιξη.
Στο σενάριο που μελετάται, δεσπόζει η λύση για το ΤΠ&Δ, καθώς και η αξιοποίηση των ΕΛΤΑ ως χρηματοπιστωτικού φορέα.
Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη από το 2011 έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το διαχωρισμό του επενδυτικού σκέλους από τις υπόλοιπες δραστηριότητες των Τραπεζών, με στόχο την τόνωση των εθνικών οικονομιών, μέσω της χρηματοδοτικής στήριξης της παραγωγής.
Ωστόσο στην Ελλάδα η συζήτηση «κόπηκε» από την Τρόικα, η οποία εμφανιζόταν να θέλει πλήρη έλεγχο των εξελίξεων στην Τραπεζική αγορά της Ελλάδας και μάλιστα απαιτούσε από την κυβέρνηση Παπανδρέου να διαλυθεί το ΤΠ&Δ. Στη σημερινή συγκυρία, δεν έχει αποσαφηνιστεί η στάση των Θεσμών, ωστόσο το σχέδιο απαλείφτηκε από το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που εστάλη στο Eurogroup.
Πρόσφατα, στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Βερολίνου είχε ανοίξει συζήτηση για την αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ και ενός Fund με ευρωπαϊκά κεφάλαια, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης τόσο επί Χατζηδάκη, όσο και επί Δένδια, δεν προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου με τη μετατροπή του Ταμείου σε επενδυτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός «επενδυτικού σοκ», όχι όμως με οριζόντια διάχυση πόρων, αλλά με στοχευμένη χρηματοδότηση σε κλάδους που μπορούν να μεγαλουργήσουν και να δώσουν θέσεις εργασίας ( τουριστικός τομέας, υψηλή τεχνολογία, αγροτική παραγωγή και βιολογικά προϊόντα, ελληνική φαρμακοβιομηχανία).
Παράλληλα υπάρχει η πρόθεση, τα χρήματα που θα δεσμεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους από παράνομες δραστηριότητες και «μαύρες» διαδρομές, να μπαίνουν σε αυτό τον «κουμπαρά».