Τι είπε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξη στο Charlie Hebdo
Με συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη επανακυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό «Charlie Hebdo» η οποία τυπώθηκε αυτήν τη φορά σε διόμισι εκατομμύρια φύλλα.
«Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις (αίματος με βδέλλες)» είναι τα λόγια του υπουργού που τιτλοφορούν το δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού.
Στον πρόλογο της συνέντευξης σημειώνεται ότι το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη είναι ότι «η λιτότητα είναι νοσηρή και η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της παρά μόνον όταν η ανάπτυξη της το επιτρέψει. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είναι δύσκολο αν εισακουσθεί στην Ευρώπη που έχει συνηθίσει να μην συζητά, όπως απέδειξε το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου».
Σε ερώτημα σχετικά με το εάν πέθανε ή όχι η τρόικα, ο Γ. Βαρουφάκης εξηγεί μεταξύ άλλων: «Το τεράστιο έργο που υψώνεται μπροστά μας, είναι να αποδιώξουμε το πνεύμα της τρόικας, να εξαφανίσουμε τη νοοτροπία της και να δώσουμε τέλος στην επιρροή της στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα».
Σχετικά με το χρέος και εάν η Ελλάδα είναι ή όχι υποχρεωμένη να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει, ο υπουργός απάντησε:
«Αυτός ο τρόπος να τοποθετούμε το θέμα, βασίζεται σε δύο προβληματικές έννοιες: αυτήν της συλλογικής ευθύνης και αυτήν της συλλογικής τιμωρίας. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας θυμίσω ότι αυτές οι έννοιες είναι απαγορευμένες από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Πριν την κρίση μόνο μια μειοψηφία των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δυσκολευόταν για τις ανάγκες του. Μετά την κρίση σε ποιον έπεσε ο ζυγός; Για ακόμα μια φορά όχι σε αυτούς που είχαν επωφεληθεί από την προηγούμενη ανάπτυξη και των οποίων τα χρήματα είναι σήμερα τοποθετημένα στη Γενεύη, στο Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, αλλά σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου επωφεληθεί. Το να πούμε σήμερα "Οι Έλληνες οφείλουν να πληρώσουν" πράγμα που μοιάζει λογικό, είναι σαν να λέμε ότι τα συνήθη θύματα θα πρέπει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια νοοτροπία κατά το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος" ένα είδος βιβλικής οικονομίας που αφήνει άναυδο (σε σύγχυση) τον κόσμο της Ευρώπης» τονίζει.
Στο ερώτημα τι θα είχε να πει στους Γάλλους και Γερμανούς φορολογούμενους ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:
«Θα ξεκινούσα λέγοντάς τους ότι σε κάθε ανεύθυνο δανειζόμενο αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής. Πριν από το 2010 πληθώρα κεφαλαίων γέννησαν ένα πραγματικό τσουνάμι αρπακτικών δανείων στην Ελλάδα. Το 2010 δυσκόλεψαν τα πράγματα και η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει σε εσάς και σε εμάς τους φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. (...) Για να μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει, η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να επανέλθει εκ νέου η ευημερία στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει ένα τέλος στην τιμωρητική αυτήν και απαράδεκτη λιτότητα. Στον Μεσαίωνα οι λεγόμενοι γιατροί συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις (πχ με βδέλλες) που συχνά προκαλούσαν τη χειροτέρευση της υγείας του αρρώστου, που γιατροί την αντιμετώπιζαν με νέες αφαιμάξεις. Ιδού το είδος της λογικής που αντικατοπτρίζει επακριβώς σήμερα τη νοοτροπία της Ευρώπης, όσο πιο αποτυγχάνει η λιτότητα τόσο την επιβάλλουμε εκ νέου».
Σε ένα τελευταίο ερώτημα σχετικά με τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρώπης από ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει μεταξύ άλλων:
«Εάν κόμματα φιλοευρωπαϊκά και δημοκρατικά σαν το δικό μας οδηγηθούν στην ασφυξία, και εάν οι λαοί που τα εξέλεξαν σπρωχθούν στην απόγνωση, τα μοναδικά άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση, θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικόφρονες και όλοι αυτοί που ζουν με τον φόβο και το μίσος. Αυτό που έχω να πω στους ομολόγους μου είναι το εξής: Εάν θεωρείτε ότι είναι συμφέρον σας να καταστρέψετε κόμματα προοδευτικά σαν το δικό μας, μόλις λίγες μέρες μετά την εκλογή μας, θα πρέπει να περιμένετε να αντιμετωπίσετε το χείριστο» κατέληξε στην απάντησή του ο υπουργός.