Βαρουφάκης: Οτιδήποτε είναι καλύτερο από τη λιτότητα
Υπεραμύνεται της άποψης πως οτιδήποτε είναι καλύτερο από τη λιτότητα ως λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής κρίσης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην Irish Times, επιμένει στην κυβερνητική γραμμή ότι η χώρα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και αναφέρεται στα σχόλια του Ιρλανδού ομολόγου του, Μάικλ Νούναν, για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.
Την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα σ 'ένα ταραχώδες πρόγραμμα των συναντήσεων με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρήκε το χρόνο να παρακολουθήσει μια παράσταση στην Αθήνα, το Happy Days του Samuel Beckett, έναν από τους αγαπημένους του συγγραφείς.
Για τον 53χρονο καθηγητή Οικονομικών που στράφηκε στην πολιτική, αυτή η "δημιουργική, καλλιτεχνική απεικόνιση" της ασφυξίας τον βοήθησε να ξεφύγει από την σκληρή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Irish Times, που φιλοξενεί συνέντευξή του.
Ο Βαρουφάκης φαίνεται ανακουφισμένος για την πρώτη «μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση και τώρα σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα.
Και αν πολλοί παρατηρητές έξω από την Ελλάδα και μερικοί από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του είδαν τη συμφωνία ως μια θεαματική τούμπα στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ανένδοτος ότι "η Ελλάδα έκανε πολύ καλά" στην εξασφάλιση συμφωνίας.
"Οι συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους, κάποιοι θα είναι ανικανοποίητοι. Αλλά η εντολή που λάβαμε ήταν απλή. Ήταν να πετύχουμε μια συμφωνία, άρα ο συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν ξεφύγαμε από τη βασική μας αρχή. Η απάντηση είναι όχι"
Αυτή η βασική αρχή ήταν διττή. Αφορούσε «ανάμειξη δύο αρχών. Η πρώτη ήταν η αρχή της διατήρησης των δεσμεύσεων που το κράτος είχε αναλάβει.
Στη συνέχεια, υπάρχει και μια άλλη αρχή, της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να αμφισβητήσουμε αυτό το πρόγραμμα.
"Και οι αρχές αυτές έπρεπε να γίνουν συμβατές με κάποιο τρόπο στο Eurogroup και - αυτό είπε - ήταν μια πρόκληση. Η αποστολή μας ήταν να και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο ».
Ήταν σημαντικό να δικαιώσουν τη δημοκρατική διαδικασία. Η συμφωνία, λέει ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φιλοξενεί τη συνέχεια και τη δημοκρατία, και κατάφερε να διαχωρίσει τη σύμβαση του δανείου με τους πιστωτές της από το μνημόνιο και τους όρους του, όπως εφαρμόστηκε από την τρόικα.
"Είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και σηματοδοτεί το τέλος της αυτοματοποιημένης λιτότητας", λέει.
"Πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς πως ο μόνος τρόπος να πάρουν τα χρήματα τους είναι η ανάπτυξη. "
Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πετύχει περισσότερα αν είχε υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση στην ομάδα του ευρώ, όπως πρότεινε ο ομόλογό του, Μάικλ Νούναν ο Γ. Βαρουφάκης είπε ένα εμφατικό "απολύτως όχι".
Όσον αφορά τις επικρίσεις Nούναν ότι ήταν πάρα πολύ θεωρητικός, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι κατανοεί ότι «οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup ήταν αναστατωμένοι που ένα από τα μέλη τους, επέμεινε στην ομιλία του στη μακροοικονομία».
"Μία από τις μεγάλες ειρωνίες της ευρωομάδας είναι ότι δεν υπάρχει καμία μακροοικονομική συζήτηση», σχολίασε.
Ωστόσο, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι καλωσορίζει τα σχόλια του Νούναν κατά το συνέδριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη, που συμφώνησε κατ 'αρχήν με την ιδέα της ανταλλαγής του δημόσιου χρέος της Ελλάδας για τα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη.
«Ο Michael Noonan έχει απόλυτο δίκιο. Η πρότασή μου για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης έχουν ένα σκοπό: Να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα στους εταίρους μας για να τους ενθαρρύνουμε να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία», είπε
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί να βουλιάξει, όπως η Winnie στο έργο του Μπέκετ, καταλήγει