Σόιμπλε: Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του Βαρουφάκη
Την ελληνική κυβέρνηση, να χρησιμοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, «αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον», κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υπέβαλε στους Θεσμούς έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως τα τέλη του Ιουνίου, ο οποίος αφού έγινε δεκτός, άνοιξε το δρόμο για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ο Σόιμπλε ωστόσο υποστήριξε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.
«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά
Υπενθυμίζεται ότι χθες Σάββατο (18/2), η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι εξετάζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξηγώντας ότι αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών για την καταβολή οφειλών στους διεθνείς πιστωτές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε με το γνωστό επικριτικό του ύφος: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».
Την ίδια ώρα, μπορεί η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας να ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα, ωστόσο πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια», ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε πάντως ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς», επιμένοντας πως οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της…