Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πιστωτικού γεγονότος
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στόχος της συμφωνίας – γέφυρα που επετεύχθη είναι να έχουν η χώρα και η κυβέρνηση τέσσερις μήνες περιθώριο να αναπνεύσουν.
«Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης πόρων για όλο το τετράμηνο και οι αποπληρωμές θα γίνουν κανονικά. Κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός τον Μάρτιο.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι είναι καθοριστικές οι διαφορές μεταξύ της παράτασης του κ. Σαμαρά και της σημερινής παράτασης, καθώς στη νέα συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο.
«Το μόνο δεσμευτικό κείμενο της Ελλάδας είναι η επιστολή προς τον Ντάισελμπλουμ. Δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά λίστα μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρότεινε η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» τη «δημιουργική ασάφεια» στη συμφωνία, ενώ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχασε στη διαπραγμάτευση.
«Θα είχαμε χάσει εάν μου επέβαλαν μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις στο ΦΠΑ και πλεόνασμα 3,5%. Οι συντελεστές στο ΦΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Συμφωνήσαμε στην επανεξέταση του στόχου για το πλεόνασμα, με βάση την οικονομική επίδοση και την αναδιάρθρωση του χρέους», υποστήριξε.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «είναι λογική η αντίδραση της Γερμανίας στις αναφορές μου για το χρέος», ενώ κατηγόρησε τον προκάτοχό του, λέγοντας ότι ο «Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε. Η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε στην αστάθεια και την τραπεζική κρίση».
«Δεν είμαι υπέρ του δόγματος "υπεράνω όλων η δόση"», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian και τις αναφορές του για έξοδο από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «ο Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή».
Ο υπουργός Οικονομικών αφού χαρακτήρισε, δε, «εξωφρενικό ότι πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία, ενόσω είχαμε ήδη χρεοκοπήσει», υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση για την Ελλάδα», επιβεβαιώνοντας πως στο ερχόμενο Eurogroup θα παρουσιάσει έξι μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους.
«Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα. Εξασφαλίσαμε πως δεν θα επιβάλουμε υφεσιακά μέτρα, αλλά δεν εξασφαλίσαμε την επιβολή αναπτυξιακών μέτρων», κατέστησε , μεταξύ άλλων, σαφές ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, για να συμπληρώσει: «Η τρόικα ήταν ένα επιτελείο τεχνοκρατών που ερχόταν στην Ελλάδα με αποικιακή λογική. Προφανώς και θα έχουμε σχέση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, από τη στιγμή που μας δανείζουν. Η ΕΚΤ αξιοποιήθηκε ως μέσο πίεση προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η πίεση της ΕΚΤ συνολικά θα αποδεχθεί θετική για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η κρίση στην Ελλάδα είναι μακροοικονομική».
«Πρέπει να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις από το "βραχνά" του δημοσίου. Θέλουμε το δημόσιο να σταματήσει να ζητάει πιστοποιητικά από τους πολίτες, τα οποία ήδη κατέχει. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία δημόσια αλλά ανεξάρτητη αναπτυξιακή τράπεζα», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, για να αναφερθεί στις προθέσεις της κυβέρνησης:
«Μία κυβέρνηση της Αριστεράς που θέλει να αλλάξει πράγματα, θα πρέπει να είναι έτοιμη για θυσίες. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη σαγήνη της δημοφιλίας. Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης στοχεύει στην εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας. Το κόστος του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση ανέρχεται αρχικά στα 200 εκ. ευρώ».
«Οι Ευρωπαίοι έχουν τύψεις για τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα. Περίπου 3,5 εκατ. Έλληνες χρωστούν έως 3.000 ευρώ στην εφορία, επειδή δεν έχουν χρήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, πριν αναφερθεί στον ΕΝΦΙΑ: «Το ζήτημα των 100 δόσεων προχωράει, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ προς το ευνοϊκότερο. Η διαδικασία αλλαγής του ΕΝΦΙΑ μπορεί να απαιτήσει 2-3 μήνες. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε».
Για όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε: «Έχουμε ενοποιήσει όλες τις λίστες των εμβασμάτων. Πρέπει να εξετάσουμε τη πιθανότητα εθελοντικής νομιμοποίησης των χρημάτων που διέφυγαν στο εξωτερικό».
Όσον αφορά στους στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε: «Θα αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες. Εάν δεν υπάρξει ένας φόβος πως ο επόμενος πελάτης μπορεί να δουλεύει για την εφορία, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ. Δεν πρόκειται να βάλουμε έκτακτο φόρο. Στόχος για το 2015 είναι η επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Η σταθεροποίηση θα επιφέρει την ανάκαμψη, η οποία θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πλεόνασμα 1% - 1,5% του ΑΕΠ».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επενδύσεις, σημείωσε: «Η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ είναι επιβεβλημένη. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι λάθος. Όπου έγινε, απέτυχε παταγωδώς. Ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτος. Το χειρισμό με τον ΤΑΙΠΕΔ δεν θα τον έκανε ούτε η Θάτσερ. Το τίμημα για το Ελληνικό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό. Όπου ο νόμος επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, θα το πράξουμε. Το ζήτημα των περιφερειακών αεροδρομίων θα το "ξανακοιτάξουμε"»