Βαρουφάκης για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, μεταρρυθμίσεις και χρέος
Καμία περίπτωση χρεωκοπίας ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν υπάρχει διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης - Με έναν φάκελο με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις, θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα (9/3) στο Eurogroup.
ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ
Μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ. «Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή».
Ο υπουργός οικονομικών σχολίασε την τοποθέτηση του βουλευτή Ημαθίας, Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρθηκε ξανά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο Κώστας Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα πάνω στο επιχείρημα για επιστροφή στη δραχμή», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στους οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι «η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική».
«Η διαπραγμάτευση έχει πολλά θετικά για εμάς. Εγώ δεν πήγα στις Βρυξέλλες για να κάνω ρήξη. Τη διανοήθηκα για να γίνει μία καλή συμφωνία και η καλή συμφωνία θέλει τώρα μία σχέση εμπιστοσύνης».
Κέρδος, όπως είπε, από τη διαπραγμάτευση είναι το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης. Έθεσε εξάλλου, δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα: «Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τον βραχνά του Δημοσίου, μέσω και της πάταξης της γραφειοκρατίας. Να υπάρξει σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην Ελλάδα να υπάρξει δημόσια - ανεξάρτητη από το κράτος - επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο.
Σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν γνωρίζει την συγκεκριμένη εξέλιξη και δήλωσε ότι «αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, έχω πρόβλημα».
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ. Γενικότερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.
Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα ενώ μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θα μπει έκτακτος φόρος. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%».
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι «θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αλλάξουμε επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.
Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κατατίθεται σήμερα Τρίτη (3/3) στη Βουλή (έλαβε χθες υπογραφή και από τον υπουργό Οικονομικών) και το αρχικό κόστος είναι 200 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και ισοδύναμα.
Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες (και εκείνες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό) και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση «εθελοντικής νομιμοποίησης», ήτοι της πληρωμής φόρων εν γνώσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις.
Όσον αφορά στους στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε: «Θα αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες. Εάν δεν υπάρξει ένας φόβος πως ο επόμενος πελάτης μπορεί να δουλεύει για την εφορία, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ. Δεν πρόκειται να βάλουμε έκτακτο φόρο. Στόχος για το 2015 είναι η επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Η σταθεροποίηση θα επιφέρει την ανάκαμψη, η οποία θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε πλεόνασμα 1% - 1,5% του ΑΕΠ».
Για τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ τις έντονες διαφωνίες. Απαιτώ έντονη κριτική σε αυτά που κάνω από τους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα όπου έχουμε έντονες διαφωνίες, έντονη κριτική και βγαίνουμε από εκεί απολύτως ενωμένοι».