Οξφόρδη: Τι σημαίνει πιθανό grexit για την Ελλάδα και τι για την Ευρωζώνη
Ευρωσκεπτικισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, ή στον ευρωπαϊκό Νότο. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, και περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, στη Μεγάλη Βρετανία.
Έτσι, δεν ξενίζει η πρωτοβουλία του Oxford Economics να προχωρήσει σε μια προσομοίωση δεδομένων, πάνω στο ερώτημα «τι σημαίνει το grexit για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, πιθανή έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη την 1η Ιουλίου (μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης που ήδη έχουμε επιτύχει) θα οδηγήσει σε ένα εξάμηνο σοκ και μια ρευστή κατάσταση σε ορίζοντα τριετίας. Από το 2018, όμως, η έρευνα δείχνει δυνατότητα ισχυρής ανάπτυξης της τάξεως του 10% ετησίως.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προκύπτει από την προσομοίωση που έκαναν μελετητές του Oxford Economics:
- Νέα ισοτιμία νομισμάτων: Από τη νισοτιμία 1 ευρώ=340,75 δραχμές, με την οποία μπήκαμε στην Ευρωζώνη, το 1 ευρώ θα αντιστοιχεί με 540 δραχμές μέχρι το τέλος του έτους. Σταδιακά η ισοτιμία θα επανέλθει στο 1/440 και η συνολική υποτίμηση θα είναι περίπου 30%.
- Χρεοκοπία και κούρεμα χρέους από €314δις. σε to €164δις.
- Η κατάρρευση εμπιστούνης προς την ελληνική οικονομία θα επιφέρει πλήγμα τετραπλάσιο εκείνου που είχε επιφέρει η κατάρρευση της Lehman.
- Επιχειρήσεις με δάνεια σε ευρώ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω νέας ισοτιμίας.
- Στα δυο χρόνια μετά την έξοδο το ΑΕΠ μειώνεται κατά ακόμα 25%.
- Στη συνέχεια μπορεί να ανακάμψει δυναμικά με ρυθμούς 10% το 2018 και 2019. Σε πραγματικούς όρους, δηλαδή σε περίπου μια πενταετία μετά την πιθανή έξοδο.
- Ανεργία 30% με μετέπειτα γρήγορη μείωση.
- Η προσομοίωση όμως δείχνει πως η Ελλάδα ποτέ δεν ανακάμπτει στην προ κρίσης ανάπτυξη καθώς έχει απωλεσθεί στο ενδιάμεσο η δυνατότητα επενδύσεων ιδιαίτερα σε υποδομές που όσο περνά ο χρόνος θα απαρχαιώνονται με αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια παραγωγικής δυναμικής.
- Μετά το αρχικό σοκ από την άνοδο των τιμών και την πρώτη κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός, δυο χρόνια μετά την έξοδο πέφτει κάτω από το 6%.
- Η αδύναμη δραχμή οδηγεί σε περίοδο ανάπτυξης των εξαγωγών.
- Μείωση εταιρικών και προσωπικών δαπανών.
- Αρχική αύξηση επιτοκίων σε 15%
- Η μετατροπή των προσωπικών χρεών σε δραχμές σημαίνει πως η έξοδος δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες στα προσωπικά χρέη (πιστωτικές κάρτες κλπ)
- Η ταυτόχρονη κήρυξη πτώχευσης και υποτίμηση της δραχμής δεν βοηθά ιδιαίτερα καθώς το 80% του χρέους το κατέχουν επίσημοι πιστωτές, γεγονός που καθιστά τα περιθώρια μονομερούς μετατροπής του χρέους σε δραχμές εξαιρετικά περιορισμένα.
- Εκτιμάται πως μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης θα επέλθει κούρεμα περίπου 60%, που λόγω της υποτίμησης μετά την έξοδο θα αφήνει την χώρα με χρέος 105% του ΑΕΠ.
- Η αδυναμία δανεισμού θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό -με ό,τι συνέπειες για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. «Εν τέλει, μια έξοδος θα είναι εξαιρετικά ακριβή για την Ελλάδα όσον αφορά στην απώλεια παραγωγής και την καταστροφή πλούτου. Αλλά από αυτή τη χαμηλότερη βάση η Ελλάδα θα αρχίσει να ανακάμπτει γρήγορα, γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να αποδειχτεί για τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ προτιμότερο σενάριο από τη συνέχιση της λιτότητας», αναφέρεται στην έρευνα.
Αυτά περίπου για την Ελλάδα. αλλά η έρευνα εξετάζει και τις συνέπειες για ψτην ευρωζώνη: Οι συνέπειες για την ευρωζώνη όσον αφορά στο εμπόριο και στις τράπεζες θα είναι σχετικά περιορισμένες. Αλλά οι έμμεσες συνέπειες θα είναι σημαντικές. Μια ελληνική έξοδος θα διέλυε την ψευδαίσθηση ότι η συμμετοχή στο ευρώ δεν μπορεί να ανακληθεί. Εν δυνάμει αυτό μπόρει να οδηγήσει στην αντίληψη πως το ενιαίο νόμισμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια σκληρή βάση νομισματικής ισοτιμίας. Αυτό θα ανέβαζε τον βαθμό επικινδυνότητας του νομίσματος με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην τιμολόγηση αξιών σε ευρώ. Επιπλέον, μια ελληνική έξοδος μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο κεφαλαίων από ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς οι καταθέτες και επενδυτές θα αναζητούν περισσότερη ασφάλεια. Η εφαρμογή περιορισμών την κίνηση κεφαλαίων θεωρείται ως η πιθανότερη αντίδραση.-