Σταϊκούρας: «Η κατάσταση στην οικονομία τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη»
Την ανάγκη η κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους αυτοσχεδιασμούς και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική "δημιουργικής ασάφειας" η οποία, όπως τονίζει, μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα και τους πολίτες της και υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς, όπως τονίζει, η χώρα βάδιζε για επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και σημαντικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2014».
Η συνέντευξη του κ.Σταϊκούρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον Δημήτρη Κοτταρίδη έχει ως εξής:
Ερ: Κε. Σταικούρα, κατηγορείτε την Κυβέρνηση πως οδηγεί τη χώρα στα βράχια στο θέμα της οικονομίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Από την άλλη, εσείς ως ΝΔ, πριν τις εκλογές κάνατε λόγο για ανάπτυξη, για μείωση ελλειμάτων, για πλεόνασμα και γενικά περιγράφατε μια οικονομία που έβγαινε από την ύφεση. Μέσα σε δύο μήνες είναι δυνατόν να διαλυθούν τα πάντα, όπως λέτε; Μήπως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφατε προεκλογικά;
Απ: Η αλήθεια είναι, και επιβεβαιώνεται από όλα τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία και τις εκτιμήσεις Ελληνικών και ξένων οίκων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ κ.α), ότι, μέχρι τον περυσινό Νοέμβριο, η χώρα «βάδιζε» για επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος και σημαντικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης το 2014.
Δυστυχώς, από το Δεκέμβριο, αρχικά λόγω της μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας και μεταγενέστερα λόγω Κυβερνητικών παλινωδιών και αβελτηρίας, η δημόσια οικονομία παρουσιάζει τριγμούς αποσταθεροποίησης, το Κράτος έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και η χώρα κινδυνεύει να «βουτήξει», και πάλι, στην ύφεση.
Ενδεικτικά και μόνο να σας αναφέρω ότι ενώ η απόκλιση εσόδων έναντι των στόχων ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ όλο το ενδεκάμηνο του 2014, τους μήνες Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και Φεβρουάριο του 2015, που ενσωματώνονται δημοσιονομικά στο 2014, υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ.
Απαιτείται, συνεπώς, η Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τους αυτοσχεδιασμούς και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Η συνέχιση της «δημιουργικής ασάφειας» μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα και τους πολίτες της.
Ερ. Οι εταίροι απειλούν τη χώρα πως δεν θα προχωρήσουν στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Εσείς ως ΝΔ καλείτε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία για να πάρουμε τα χρήματα. Μα εσείς δεν λέγατε πως δεν θα χρειαζόμασταν τις δόσεις;
Εμείς επιδιώξαμε να κλείσουμε μια επωφελή συμφωνία και η χώρα, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος, να εισπράξει τα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης και να περάσει σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης με τους εταίρους και δανειστές. Συνεπώς τα χρήματα της δόσης ήταν εντός του σχεδιασμού.
Αντίθετα, η παρούσα Κυβέρνηση δήλωνε, μέχρι και πρόσφατα, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτά τα λεφτά.
Στη συνέχεια, στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, προσυπέγραψε ότι αυτά είναι αναγκαία, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης.
Και σήμερα «τρέχει» να επιτύχει, άμεσα, μερική εκταμίευση της δόσης προκειμένου να καλύψει τις γνωστές πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας.
Είναι σαφής, συνεπώς, η έλλειψη στρατηγικής από μέρους της Κυβέρνησης, με ορατό ήδη το δυσμενές αποτέλεσμα στη δημόσια οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Ερ: Μήπως τα ταμεία είναι άδεια;
Τα ταμεία θα έχουν πρόβλημα όσο η χώρα δεν επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και δεν προσεγγίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όσο δεν μπορεί να βγει στις αγορές για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό και όσο δεν παίρνει, βραχυπρόθεσμα, τις προβλεπόμενες δόσεις από τους δανειστές.
Καμία προϋπόθεση, δυστυχώς, δεν ισχύει σήμερα.
Με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και να έχει «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για την πραγματική οικονομία.
Ερ: Γιατί είπατε ως ΝΔ όχι στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, αφού θα συμμετέχετε;
Κε. Κοτταρίδη, η τεκμηριωμένη, αντικειμενική και έγκυρη εθνική αυτοαξιολόγηση της περιόδου ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης εξακολουθεί να αποτελεί ανοικτό θέμα.
Αυτή η εθνική δράση θα πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική διερεύνηση των πολυσύνθετων πτυχών των εξελίξεων κατά την κρίσιμη περίοδο, η οποία, βεβαίως, θα εδράζεται σε σοβαρή, καλά ζυγισμένη και ακριβή επιστημονική τεκμηρίωση: οικονομική, λογιστική, στατιστική και νομική.
Αυτή η σοβαρή διαδικασία, για να προσεγγίσει με επιτυχία το στόχο, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον πολιτικής ομαλότητας, κοινωνικής ηρεμίας και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας. Μόνο τότε το πόρισμα που θα προκύψει θα γίνει ευρύτατα αποδεκτό, θα καταστεί εθνική ιστορική αλήθεια και θα βοηθήσει στην καλύτερη πορεία της χώρας.
Κατά την εκτίμηση της ΝΔ, αυτές οι προϋποθέσεις, στην παρούσα φάση, δεν πληρούνται επαρκώς και, μάλλον, δύσκολα μπορεί να διαμορφωθούν. Και αυτό γιατί η πρόταση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι προσχηματική, αντιφατική, άκαιρη, ελλιπής και ασαφής.
Όμως, αφού η Βουλή απεφάσισε θετικά επί της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής, παρά τις χαμηλές προσδοκίες που έχουμε για την καλή προσέγγιση του στόχου, θα συμμετάσχουμε και θα στηρίξουμε την αναζήτηση της αλήθειας, με καθοριστικό κριτήριο των πολιτικών επιλογών της Παράταξης το μακροχρόνιο συμφέρον της χώρας.
Ερ: Υπάρχει ένα κομμάτι των Βουλευτών της ΝΔ που δεν υπερασπίστηκαν την διακυβέρνηση Καραμανλή;
Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε αξιολόγηση της στάσης συναδέλφων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Η καθεμία και ο καθένας μας κρίνει με τα δικά του κριτήρια τα πεπραγμένα των άλλων.
Βεβαίως, όμως, και κρινόμαστε αφού διαγράφουμε τη διαδρομή μας στο δημόσιο βίο.
Το σίγουρο είναι ότι τελικός κριτής όλων μας είναι οι πολίτες. Και για μένα, πρωτίστως, οι δημιουργικοί πολίτες, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα την αγάπη προς την πατρίδα και το ενδιαφέρον για τη συνολική πρόοδο του τόπου και την κοινωνική ευημερία.
Σύμφωνα με τις δικές μου προσλαμβάνουσες, αυτοί οι πολίτες αξιολογούν ως πολύ θετική τη συμμετοχή του κ. Καραμανλή στο δημόσιο βίο.