Νικολούδης: Εντοπίσαμε 2,5 με 3 δισ. αλλά δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε

Τη σύσταση και λειτουργία μεικτών κλιμακίων των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους.

Νικολούδης: Εντοπίσαμε 2,5 με 3 δισ. αλλά δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε
2'

Τα μεικτά αυτά κλιμάκια -τα οποία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή της Αττικής εδώ και περίπου δύο εβδομάδες- απαρτίζονται το κάθε ένα από τέσσερα άτομα, τα οποία προέρχονται ως εξής: ένα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ένα από την Οικονομική Αστυνομία και ένα από το Λιμενικό Σώμα. Όπως επισήμανε ο κ. Νικολούδης τα κλιμάκια αυτά θα έχουν αρμοδιότητα να ασκούν τελωνειακό έλεγχο παντού, μέσα και έξω από τελωνεία, με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου παντός είδους.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η επιλογή για τη σύσταση των μικτών κλιμακίων έχει να κάνει με το ότι έτσι υπάρχει καλύτερος έλεγχος και των ίδιων των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως τόνισε, ο μοναδικός τρόπος για να ελέγχεις τους μηχανισμούς ελέγχου της διαφθοράς είναι να υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί (Τελωνεία, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.λπ.). Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ποιος θα ελέγχει αυτά τα κλιμάκια, ο κ. Νικολούδης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «και πίσω από αυτά τα κλιμάκια θα είναι η υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων της Αστυνομίας, και μετά θα είμαι εγώ, και πίσω από μένα ο πρωθυπουργός».

Εξάλλου, ο κ. Νικολούδης αναφέρθηκε και στις επαφές που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες που αφορούν σε χρήματα που δεν έχουν φορολογηθεί. Στις 28 του μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει συνάντηση από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον αρμόδιο Ελβετό υπουργό για το θέμα αυτό.

Ο κ. Νικολούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να περιορίσει τη διαφθορά (λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κ.λπ.), τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δοκιμαστούν διαφορετικοί τρόποι δράσης σε σχέση με αυτούς που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί. Πάντως αναγνώρισε ότι η καθημερινή διαφθορά (π.χ. φακελάκια στα νοσοκομεία) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί καθώς απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας.

Κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Νικολούδης δήλωσε ότι «κάποιοι δήλωναν 20-25.000 το χρόνο και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις», δίνοντας τα στοιχεία από τους ελέγχους 28.000 ΑΦΜ. Εντοπίστηκαν 5.500 παραβάτες και η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει το ποσό των 2,5 - 3 δισ. αλλά σκοντάφτει στα προβλήματα των εφοριών και του ΣΔΟΕ, συνέχισε καταλήγοντας ότι «οι εφορίες λένε ότι δεν είχαν κάνει τέτοιο έλεγχο, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή