Bloomberg: Τα νέα σενάρια αποπληρωμής χρέους της Ελλάδας
Τα σενάρια για το αύριο της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται, αφού η χώρα μας έχει έρθει και πάλι στο επίκεντρο, λόγω των αντιρρήσεων της κυβέρνησης να "υπακούσει" σε όλα τα αιτήματα των δανειστών, που θα κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα πιο αφόρητη. Αναλυτές και οικονομολόγοι, αναφέρουν στο Bloomberg τα νέα πιθανά ενδεχόμενα για το μέλλον της οικονομίας. Αρκετοί μάλιστα είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να μιλήσουν για κυκλοφορία νέου νομίσματος.
Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος Erik Nielsen της UniCredit Bank εκτιμά πως είναι θέμα χρόνου, η εξάντληση των ταμειακών διαθέσιμων της Ελλάδας. Στη περίπτωση μάλιστα αυτή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να τυπώσει ένα νέο νόμισμα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, τα σενάρια "μιλούν" για όλα. Από την παραμονή στο ευρώ μέχρι το καταστροφικό διαζύγιο.
Δεν διστάζουν μάλιστα οι αναλυτές να αναφερθούν και σε πιθανή κυκλοφορία πολλαπλών νομισμάτων, αφού ενδέχεται να βοηθήσουν την Ελλάδα, χώρες που δεν είναι στο ευρώ.
Το Bloomberg παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια, βασισμένα σε συνεντεύξεις με οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην φορείς χάραξης πολιτικής.
Στο πρώτο σενάριο, αποφεύγεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, με την προυπόθεση βέβαια να υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των πιστωτών.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα λαμβάνει τα δάνεια βοήθειας και η ΕΚΤ διατηρεί την υποστήριξή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από την άλλη όμως, ο λαός, εκείνοι που πίστεψαν πως δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν σε ανταρσία. Δημιουργείται νέος συνασπισμός και η υποστήριξη από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, κρατούν τον Αλ. Τσίπρα στη θέση του – ή προκηρύσσονται εκλογές.
Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας γεμίζουν. Η Ελλάδα λαμβάνει πιο χαλαρούς όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης και πιο επιεικείς όρους για να «δαμάσει» την λαϊκή αντίδραση.
Το δεύτερο σενάριο, το αποκαλεί το πρακτορείο, «Hotel California».
Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη "πως η ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης είναι κάπως σαν ένα στίχο από τραγούδι των Eagles το 1976: «Μπορείς να κάνεις check out όποτε θες, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις».
Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει το Bloomberg, Θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή η αλυσίδα γεγονότων εάν ο Αλ. Τσίπρας δεν κατορθώσει να πετύχει μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή από όλους, από τη γερμανική κυβέρνηση μέχρι την κομμουνιστική πτέρυγα στο κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δάνεια διάσωσης, η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραμένουν σε τέλμα. Καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν, η ΕΚΤ περιορίζει τον ELA, την γραμμή σωτηρίας που διατηρεί εν ζωή τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό απαιτεί την επιβολή capital controls, καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να καλυφθεί η ζήτης, και ίσως μια τραπεζική αργία.
Το Bloomberg ονομάζει τις δύο πιθανές εκβάσεις «κωλοτούμπα» και «check out».
Σύμφωνα με την έκβαση της «κωλοτούμπας», οι δραματικές συνέπειες των capital controls –όρια στις αναλήψεις και στις μεταβιβάσεις- αναγκάζουν τον Αλ. Τσίπρα να συμβιβαστεί. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες –περίπου τα δύο τρίτα και τα τρίτα τέταρτα του πληθυσμού- θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη «με οποιοδήποτε κόστος».
Ο Αλ. Τσίρπας σχηματίζει ένα νέο συνασπισμό με βουλευτές της αντιπολίτευσης από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Ένα δημοψήφισμα, το οποίο διεξάγεται εν τω μέσω capital controls και με τις τράπεζες κλειστές, του δίνει την εντολή να αλλάξει πορεία. Σχηματίζεται μια κυβέρνηση ενότητας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αλλά όχι προτού η αναταραχή αυτή πυροδοτήσει μια νέα ύφεση.
Στην έκβαση του check out, με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και η λαϊκή εξέγερση εντείνεται, με την Γερμανία να στοχεύεται ως η κύρια χώρα ανταγωνισμού. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μια μεταστροφή της τάσης, υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.
Τα capital controls δίνουν στην κυβέρνηση τον χώρο και τον χρόνο για να τυπώσει είτε νέο νόμισμα είτε IOUs για τις εγχώριες συναλλαγές. Το νέο νόμισμα υποχωρεί γρήγορα, αντικατοπτρίζοντας τα αδύναμα θεμελιώδη μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί περίπου ένα τέταρτο από το 2008.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα ένα sweetener, ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα. Η λογική είναι να αποτραπεί η συνολική οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργούσε ένα failed state σε μια στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.
Το ελληνικό χρέος προς δημόσιους οργανισμούς αναδιαρθρώνεται, με την προϋπόθεση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, είτε μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης είτε από την πίστωση της αποχώρησης. Η Ελλάδα παραμένει εκτός των αγορών ομολόγων.
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες χρεοκοπούν. Κατάσχονται κάποιες τραπεζικές καταθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του κατεστραμμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους το 2012, έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν χρειάζεται να πληρώσει το ποσό για τα περισσότερα από τα ισχύοντα δάνεια σε ιδιώτες επενδυτές και στην ευρωζώνη για τα επόμενα χρόνια και μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Κυκλοφορούν και το νέο νόμισμα και το ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει επισήμως εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σενάριο C: C, όπως Catastrophe (καταστροφή)
Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, εν τω μέσω διαδηλώσεων, εμβάθυνσης της δυστυχίας για τους περισσότερους και την κυβέρνηση να κατηγορεί τους Γερμανούς για τα πάντα.
Δεν παρέχεται καμία βοήθεια για να στηριχθεί το νέο νόμισμα και να διατηρηθεί η εξυπηρέτηση χρέους και του χρέους του ΔΝΤ. Αυτό ενεργοποιεί τις ρήτρες χρεοκοπίας σε όλους τους πιστωτές. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια προτού κάνει την εμφάνισή της μια νέα δομή.
Η οικονομία της Ελλάδας βυθίζεται σε δεύτερη ύφεση. Το πλήγμα από την μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη ξανά σε ύφεση και εντείνει τις πιέσεις στις ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία.
Όλα αυτά οδηγούν στην αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αμφισβητείται, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές παγκοσμιως. Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο σε εξτρεμιστές, είτε από την αριστερά είτε από την άκρα δεξιά, που αναλαμβάνουν την εξουσία. Όσοι μπορούν, φεύγουν από τη χώρα.
Μια νέα –και ασταθής- κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για υποστήριξη, δημιουργώντας ένα μεσογειακό «φυλάκιο» για τον Vladimir Putin.
Ο σάλος δημιουργεί αμφιβολίες και για την θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.