Λιου σε Βαρουφάκη: Αφήστε τις ομιλίες και μελετήστε τον προϋπολογισμό

Την κυβέρνηση της Ελλάδας, να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της, κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Λιου σε Βαρουφάκη: Αφήστε τις ομιλίες και μελετήστε τον προϋπολογισμό
3'

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», τόνισε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως προέτρεψε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει ώστε να εξευρεθεί το ταχύτερο λύση.

«Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο Τζακ Λιου.

Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη», σημειώνεται. Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών: την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, μιλώντας εξ ονόματος της G20, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν απασχόλησε τις επίσημες συζητήσεις. Ωστόσο επισκίασε τη σύνοδο και συζητείται στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της ΠΤ.

Επικρατεί περισσότερη ανησυχία και απαισιοδοξία από ό,τι στην προηγούμενη σύνοδο της G20, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν. «Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι ένα λάθος βήμα ή ένας λάθος υπολογισμός από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε εύκολα να σημάνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επιστρέψουν στο είδος της επισφαλούς κατάστασης που είχαμε βιώσει πριν από τρία ως τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες να κάνουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες ημέρες, η διαδικασία να αποκτήσει ορμή», τόνισε από την πλευρά του ο Πoλ Τόμσεν του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται να υπάρξει ένα συνεκτικό πακέτο, και αυτό σαφώς θα πάρει αρκετές εβδομάδες συζητήσεων, ή περισσότερο».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη δεν πρέπει να προσπαθήσουν να αναγκάσουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις. «Ας μην παίζουμε παιγνίδια. Έχουμε κοινό συμφέρον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα πάντως με τον Ολλανδό αξιωματούχο, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, πιθανόν πριν από το συμβούλιο του Eurogroup την 11η Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν η Αθήνα κληθεί να αποπληρώσει μια μεγάλη δόση του δανείου της…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή