DW: Διαβουλεύσεων συνέχεια ενόψει Eurogroup
Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συνεχίζονται για 2η ημέρα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group στο Παρίσι.
Ξεκίνησε νωρίτερα την Κυριακή η σημερινή συνεδρίαση της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συνάντησης στο Παρίσι, η οποία χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως «παραγωγική», αποφασίσθηκε η σύγκλιση του Euroworking Group την ερχόμενη Τετάρτη 22 Απριλίου.
Στη χθεσινή εξάωρη σχεδόν συνάντηση, συζητήθηκαν κυρίως δημοσιονομικά και μακροοικονομικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις αναμένεται να συζητηθούν κυρίως τα εργασιακά ζητήματα.
Η συνάντηση γίνεται -όπως και παλιότερα επί εποχής τρόικας- στη «Βίλα Σαΐντ» όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ. Είναι πιθανόν οι συζητήσεις, που γίνονται με πλήρη μυστικότητα, να συνεχισθούν έως την Τρίτη, παραμονή του Euroworking Group.
Στόχος του γύρου «Brussels Group στο Παρίσι» είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της χώρας.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι o νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης.
"Ολοι θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα". Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, και πρόσθεσε ότι η απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα βρίσκεται στα δικά της χέρια.
Ζήτησε «περισσότερη δουλειά», και να υπάρξει μια πιο εποικοδομητική, όπως είπε, μεθοδολογία ώστε να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος η οποία θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία.
Για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να υπάρξουν στοιχεία, ώστε να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ο κ. Ντράγκι, ενώ έδωσε έμφαση στις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να σεβασθεί όλες τις δεσμεύσεις της χώρας και να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από τους πιστωτές της.
Περί Grexit
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί Grexit, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι παρότι η Ένωση είναι καλυτέρα προετοιμασμένη σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και διαθέτει πλέον τα απαραίτητα εργαλεία, πάντα υφίσταται το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ευρώπη «σε αχαρτογράφητα νερά».Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, εφόσον κρίνεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, κάτι που όπως τόνισε με έμφαση, αυτή τη στιγμή ισχύει.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για την ανάγκη πολιτικών που παράγουν ανάπτυξη, δικαιοσύνη, καθώς και δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να είναι προσεκτική απέναντι στις «δημοσιονομικές επιπτώσεις» των προτάσεών της.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε νέες δηλώσεις της στη σύνοδο του Ταμείου και η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ζήτησε επιτάχυνση των ενεργειών από την Ελλάδα και εμβάθυνση σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες των προτάσεών της, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι της αποκατάστασης της σταθερότητας, της διασφάλισης της ανάκαμψης, και της απεξάρτησης από τους δανεισμούς, παραμένουν οι ίδιοι, αλλά μπορούν να επιτευχθούν με διαφορετικούς τρόπους που προκύπτουν από την πολιτική νομιμοποίηση της κάθε κυβέρνησης.
Τόνισε με νόημα ότι δουλειά ενός υπουργού Οικονομικών είναι να αξιολογεί τις προσπάθειες και στη συνέχεια να καταθέτει και να επεξεργάζεται συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες, ενώ γνωστοποίησε ότι εκτός από την ίδια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση και με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον. Όπως επισήμανε, ελπίδα και των δύο είναι όχι μόνο η επιτάχυνση των ενεργειών της Αθήνας, αλλά και έργο σε βάθος.
«Το θέμα είναι να γίνει όλη η δουλειά που πρέπει και όχι μόνο να φτάσουμε γρήγορα στο τέλος», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνόδου δεν έμαθε κάτι για την Ελλάδα το οποίο δεν γνώριζε ήδη, και επανέλαβε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
πηγή DW