FT: Χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά όχι Grexit
Την περασμένη εβδομάδα, οι συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα δεν πήγαν καλά, ηδιεθνής χρηματοπιστωτική διπλωματία μεταφέρθηκε στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά επικράτησε το ίδιο κλίμα, αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT
Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Το μεγάλο ερώτημα - εάν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη ή όχι - παραμένει αναπάντητο. Αλλά τώρα είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα χρεοκοπήσει, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η εκτίμησή μου είναι ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης σκέφτονται το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά χωρίς Grexit. Η πολυπλοκότητα του ζητήματος είναι σοβαρή, και μπορεί να μην είχαν το χρόνο να το επεξεργαστούν. Αλλά μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουν την απόλυτη καταστροφή, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το ΔΝΤ αναμένει μια σειρά από πληρωμές δόσεων. Η ΕΚΤ θέλει πίσω τα χρήματά της τους προσεχείς μήνες.
Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική απόφαση της ΕΕ που να λέει ότι η Ελλάδα, πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.
"Αν μια χώρα χρεοκοπήσει τα χρεόγραφα της δεν θα είναι αποδεκτά ως υποσχετικές πληρωμών προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες της ΕΚΤ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο χρέος που εγγυάται η Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους αρκετά μεγάλο ποσοστό τέτοιου χρέους και θα δυσκολευτούν με τη ρευστότητα αν η κυβέρνησή τους παραπαίει".
Έτσι για ένα default "στο εσωτερικό της ευρωζώνης" πρέπει να επινοήσουν έναν άλλο τρόπο για να κρατηθεί το τραπεζικό σύστημα στη ζωή. Αν κάποιος θα μπορούσε να βρει την απάντηση, δεν θα υπήρχε ανάγκη για Grexit σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, όπως έχει συμφωνηθεί. Ακόμη και στις πιστώτριες χώρες λίγοι άνθρωποι τρέφουν αυταπάτες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της Αθήνας.
Πλήρης εξυπηρέτηση θα απαιτούσε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 να έχει οριστεί στο 4,5 τοις εκατό.
Την ίδια στιγμή, το Grexit θα φέρει ανυπολόγιστο οικονομικό κίνδυνο για την ίδια τη χώρα, και θα βλάψει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της ΕΕ και της παγκόσμιας της φήμης.
Αυτός είναι ο λόγος για τις εικασίες σχετικά με μια συμφωνία το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, με τη διαπραγματευτική να προβληματίζει ιδιαίτερα.
Επί της ουσίας, τείνω να συμφωνήσω με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης υπήρξε καταστροφική, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Υπό τις παρούσες παραμέτρους, είναι ουσιαστικά μη βιώσιμη.