Ερωτήσεις - απαντήσεις για τις καταθέσεις και τον έλεγχο κεφαλαίων
Ως το χειρότερο σενάριο για το τραπεζικό σύστημα, την οικονομία και τη χώρα συνολικά αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Τι σημαίνει η απειλή Σόιμπλε για χρεοκοπία εντός ευρώ
Οι τραπεζίτες φοβούνται για τις καταθέσεις, καθώς το σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας με «ταμείο» μόλις 140 δισ. ευρώ σε αποταμιεύσεις και οποιαδήποτε αρνητική είδηση -με τον κίνδυνο Grexit να είναι πια στην ημερήσια διάταξη των διεθνών ΜΜΕ- μπορεί να προκαλέσει πανικό στους αποταμιευτές, σημειώνεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Υπό αυτό το φόβο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει κάνει ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα και για τα capital controls. Αντίστοιχα σενάρια έχουν «τρέξει» η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Εκτός από την προεργασία που έχει γίνει, οι τράπεζες έχουν την πρότερη εμπειρία από τις θυγατρικές τους στην Κύπρο, στην οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων το 2013 και ακόμη είναι σε ισχύ. Γι' αυτό και οι τραπεζίτες διατρανώνουν πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως και μια χρεοκοπία εντός ευρώ, όπως την περιέγραψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι το εφιαλτικό σενάριο.
Είκοσι ερωτήσεις και απαντήσεις που περιγράφουν πώς θα είναι η καθημερινότητα εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια Σόιμπλε.
Θα χάσω τα χρήματα που έχω στην τράπεζα;
Οχι, δεν χάνονται τα χρήματά σας ούτε «κουρεύονται» μόνο από την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Μια τέτοια απόφαση έχει ως στόχο να «θωρακίσει» τις τράπεζες από έναν ενδεχόμενο πανικό των καταθετών που θα απέσυραν μαζικά χρήματα με κίνδυνο να καταρρεύσουν οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και καταθέτη, ενώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται ως χωριστή κατάθεσή του και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.
Τι σημαίνει πρακτικά ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων;
Ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι οι συναλλαγές μέσω τραπεζών δεν θα είναι απρόσκοπτες, αλλά θα τελούν υπό όρους και περιορισμούς.
Θα μπορώ να αποσύρω τις καταθέσεις μου από τις τράπεζες;
Από τη στιγμή που θα έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για περιορισμό στις τραπεζικές συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων, δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν μια σειρά απαγορεύσεων, όπως περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας, απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά, απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών, περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές, περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα, περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών.
Σε περίπτωση περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, θα μπορούσα να σηκώσω χρήματα από το γκισέ ή το ATM της τράπεζας;
Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, θα έμπαινε πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ή 200 ή 300 ευρώ ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Ολες οι αναλήψεις μετρητών, στα ταμεία των τραπεζών, μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (web banking), καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου θα υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε τράπεζα.
Πόσο θα διαρκούσε ο περιορισμός;
Θεωρητικά λίγους μήνες
Το πλαφόν θα αφορούσε και για τα χρήματα σε ξένη τράπεζα εντός Ελλάδιος ή σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό;
Θα ίσχυε για όλες τις τράπεζες εντός και εκτός επικράτειας
Επιταγές θα εξαργυρώνονται;
Οχι, δεν θα εξαργυρώνονται
Τι θα γινόταν με τις προθεσμιακές;
Μια προθεσμιακή δεν θα μπορύσε να σπάσει πριν τη λήξη της εκτός κι αν τα χρήματα πήγαιναν για αποπληρωμή δανείου.
Ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων θα αφορούσε και στην επιχείρηση
Βάσει της εμπειρίας της Κύπρου, το πλαφόν ισχύει καθολικά για τους ιδιώτες και για τις επιχειρήσεις.
Εαν η χώρα προχωρήσει σε χρεοκοπία εντός ευρώ τι θα συμβεί με μισθούς και συντάξεις
Το Δημόσιο θα προχωρούσε σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Η εξέλιξη θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εξωτερικό.