Κερέ: «Απτή πρόοδος» στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς
"Η Ζώνη του Ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις» αναφέρει ο Μπενουά Κερέ
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη στην "Καθημερινή" υποστηρίζει πως «η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη και οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την ανατρέψουν», ενώ εκτιμά πως τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «απτή πρόοδος» ως προς την ποιότητα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, και, όπως τονίζει, «αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί».
Αναφερόμενος στα αποκαλούμενα «κέρδη από το πρόγραμμα SMP» -δηλαδή τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγραμμάτος για τις Αγορές Τίτλων, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να λάβει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος- σημειώνει: «To Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κατέστησε σαφές ότι μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει τη μεταβίβαση των κερδών από το πρόγραμμα SMP.
O κ. Κερέ ερωτηθείς εάν θα επηρεαστεί η παροχή ELA προς το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 11 Μαΐου, απαντά: «Είμαστε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία. Αυτό ειδικότερα σημαίνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχονταν πάντα διασφαλίζαμα οι φερέγγυες τράπεζες να έχουν χρηματοδότηση(...).
Οπότε θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και δεύτερον να δανείζουμε μόνο με επαρκείς διασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα».
Και συμπληρώνει: «Επί του παρόντος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια από τ επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 61% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε χώρα της Ζώνης του Ευρώ».