Σταθάκης: Έρχεται μεγάλο επενδυτικό ρεύμα

Την εκτίμηση ότι ισχυρό επενδυτικό ρεύμα - που θα αλλάξει και τα μακροοικονομικά δεδομένα - θα εμφανιστεί, μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία, έκανε χθες (23/04/2015) ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν.

Σταθάκης: Έρχεται μεγάλο επενδυτικό ρεύμα
3'

Κατάινεν: Από εσάς εξαρτάται...

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Είναι διάχυτη, πρόσθεσε, η εντύπωση - βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς.

Το σχέδιο Γιούνκερ σημείωσε, ανοίγει ένα δρόμο όμως έχει πολύ δουλειά. Δημιουργεί ωστόσο μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και είναι προσανατολισμένο σε τομείς που μας ενδιαφέρουν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή οικονομία και σύγχρονα έξυπνα δίκτυα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους που θα δημιουργεί βιώσιμες συνθήκες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά την περίοδο 2015 - 2018, που θα αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας τον Ιούνιο, σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει και τις επενδύσεις.

Ανήγγειλε νέο αναπτυξιακό νόμο και συμφωνία για απεμπλοκή των κονδυλίων του παλιού, ενώ επανέλαβε το αίτημα ο χάρτης των ενισχύσεων να καθοριστεί με βάση τα τωρινά στατιστικά δεδομένα και όχι με αυτά της περιόδου του 2008, που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα του σήμερα.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ τόνισε ότι είναι σε φάση μετάβασης από το παλαιό στο νέο πρόγραμμα και για αυτό από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγονται ποια από τα σχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι 31/12 που θα συνεχίσουν στο επόμενο πρόγραμμα και ποια θα απορριφθούν ενώ σημείωσε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία κατανομής των έργων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι επενδύσεις γίνονται όταν εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στην οικονομία και ότι στη χώρα μας πρέπει χρειάζεται πολλή δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή. Οπως τόνισε, οι οικονομικές συνθήκες για να έρθουν επενδύσεις πρέπει να είναι σταθερές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υποκαθιστούν τις μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε συγκεκριμένα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπως τη μείωση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση της αδειοδότησης, την εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη βελτίωσης των επιδόσεων στη χρήση των διαρθρωτικών πόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για το επενδυτικό «πακέτο Γιούνκερ» τόνισε ότι το ποσό που θα επωφεληθεί η Ελλάδα εξαρτάται από την ίδια.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Ζαν – Μαρκ Πέτερσμιτ, από τη μεριά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενδυναμωμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες είναι προσωρινές.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κ. Μπίτσιος στο ίδιο πνεύμα τόνισε ότι οι επιχειρήσεις είναι εδώ και είναι έτοιμες να επενδύσουν αλλά επισήμανε ότι ζωτικής σημασίας παραμένει η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε είναι μεγάλη η ανάγκη για επενδύσεις αλλά πρέπει να τις διευκολύνουμε με ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό υπόδειγμα και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. «Η κρίση υποχρεώνει όλους να αναστοχαστούμε και να επικεντρωθούμε σε πιο υγιείς και στέρεες επιλογές» σημείωσε. Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση πλαισίου για επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων με επίκεντρο τον αναπτυξιακό νόμο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή