Μυτιληναίος: Σωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας
Την ικανοποίηση του για την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος Ευ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος τόνισε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε λέγοντας πως πιστεύει πως οι ξένοι, οι εταίροι, οι πιστωτές δεν θέλουν να μας στείλουν στα βράχια. «Η μπάλα είναι δική μας»
Ωστόσο τόνισε ότι «η αγορά παγώνει, ότι όλο αυτό το διάστημα τρώει η οικονομία τις σάρκες της και αυτό μας γυρνάει πολύ πίσω».
«Μετά τις εκλογές ήμουν από τους πρώτους που πήραν θέση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός με την αλλαγή της κυβέρνησης, που είναι πολιτική αλλαγή και όχι πολιτειακή. Κατηγορήθηκα γιατί πολύ γρήγορα πήρα θέση υπέρ της κυβέρνησης. Ωστόσο τρεισήμισι μήνες μετά είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε τι γίνεται.»
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή μετεγκατάσταση απάντησε ότι σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ωστόσο πρόσθεσε θέλω να πιστεύω ότι δεν θα βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση ώστε οι ξένοι μέτοχοι να ζητήσουν κάτι τέτοιο.
Όπως εξήγησε το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας για το 2014 ήταν 70 εκατ. ευρώ ενώ «αν η εταιρεία ήταν στην Γερμανία θα ήταν 20 εκατ. ευρώ» καταλήγοντας πως αυτά τα 50 εκατ. ευρώ είναι χρήματα των μετόχων που χάνονται..
Η σημερινή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια μετά την πρώτη Συνέλευση της εταιρείας μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και ο πρόεδρος του ομίλου μιλώντας στους μετόχους έκανε έναν σύντομο απολογισμό της λαμπρής πορείας του που εκτόξευσαν τη λογιστική αξία της εταιρείας από τα 8 εκ. ευρώ το 1995 στα 720 εκ. ευρώ σήμερα.
Περιέγραψε όλες τις κρίσιμες συγκυρίες και τις δύσκολες επιλογές του ομίλου, όπως την πτώχευση της Lehman Brothers που έριξε τις τιμές του αλουμινίου από τα 3.200 στα 1200 δολάρια, την απόφαση το 2010 εν μέσω κρίσης να αγοράσει το 50% την Endesa και να συνεχίσει να επενδύει στην ενέργεια , τις κινήσεις αντιστάθμισης, που πάντα έκανε εγκαίρως, την επιλογή της εξωστρέφειας, την εισαγωγή των πρώτων φορτίων LNG σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ.
Αναφερόμενος στην πορεία του ομίλου το 2014 τόνισε ότι τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν πρωτίστως στη θετική πορεία του αλουμινίου, ως αποτέλεσμα τόσο των κινήσεων μείωσης του κόστους όσο και της θετικής συγκυρίας στη διεθνή αγορά.
Για τη διαπραγμάτευση για την τιμή του ρεύματος με τη ΔΕΗ, όπως είπε έχει υπάρξει πληθώρα αποφάσεων από ελληνικά και διεθνή δικαστικά όργανα, ρυθμιστικές και κοινοτικές αρχές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ ήταν αδιέξοδη και δεν ωφέλησε καμία πλευρά, αλλά και την προσδοκία η διαπραγμάτευση με τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ να γίνει «σε πιο ήρεμα νερά» με δεδομένη και την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πολιτική της ΔΕH με την προηγούμενη διοίκηση ήταν αδιέξοδη. Τη στιγμή που η χώρα καταστρεφόταν, η ΔΕH προσπαθούσε να κλείσει την Αλουμίνιον. Ποτέ δεν την κατάλαβα την πολιτική αυτή. Ελπίζω να αποσυρθεί η πολιτική αυτή μαζί με την προηγούμενη διοίκηση», είπε ο κ. Μυτιληναίος
Ωστόσο διευκρίνισε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή η πλευρά του θα ζητήσει τη μέση της ενέργειας για τη μεταλλουργία στην ΕΕ (30 ευρώ/μεγαβατώρα) και όχι την τιμή της διαιτησίας (40 ευρώ/μεγαβατώρα).
Πρόσθεσε ότι για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική βαριά βιομηχανία και να περιορίσει τα πολλά άλλα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, θα πρέπει να πλησιάσει το κόστος της ΕΕ. Για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί αντιμετωπίζουμε με θυσίες και αυταπάρνηση τα πολλά μειονεκτήματα, άρα δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τιμή ρεύματος πάνω από εκείνη που έχει οριστεί από τα δικαστήρια.
Σημειώνεται τέλος ότι η απόφαση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή κεφαλαίου, μετατέθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας για την επαναληπτική ΓΣ στις 18 Μαΐου. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η απόφαση για μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή στους μετόχους έρχεται σε συνέχεια της περυσινής δέσμευσης ότι το 2014 θα ήταν η τελευταία χρονιά χωρίς μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου, εφόσον δεν μεσολαβήσουν σοβαρές μεταβολές στη συνολική εικόνα της οικονομίας και της χώρας. "Η πραγματικότητα είναι ότι η δέσμευση του Μαΐου του 2014 σήμερα κανονικά δε θα έπρεπε να ισχύει, η κατάσταση είναι εξόχως δυσμενέστερη, και δε θα έπρεπε να προτείνουμε επιστροφή. Παρ΄ όλα αυτά το ΔΣ θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου ως ανταμοιβή μετόχους για την αφοσίωσή τους. Πρέπει να δείξουμε ότι διαφοροποιούμαστε από το συνολικό καταθλιπτικό σκηνικό" σημείωσε.