Άπιαστη η συμφωνία για την Ελλάδα προδιαγράφει το Bloomberg

Eπανέρχεται με νέο δημοσίευμα του το Bloomberg και ασχολείται με τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του Economist, και επικαλούμενο τις δηλώσεις του ότι δεν «θα έρθουμε σε συμφωνία με όποιο κόστος» ισχυρίζεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, φαίνεται άπιαστη.

Άπιαστη η συμφωνία για την Ελλάδα προδιαγράφει το Bloomberg
2'

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά εκείνοι που πιστεύουν ότι η αντίσταση της ελληνικής πλευράς στις κόκκινες γραμμές της θα εξασθενίσει καθώς ο χρόνος περνά, καλά θα κάνει να το ξεχάσει."

Περισσότερες από 110 ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για να ξεκλειδώσει η ενίσχυση. Η αντιπαράθεση πυροδότησε κρίση ρευστότητας, τραβώντας τη χώρα πίσω σε ύφεση και την ανανέωσε τις αμφιβολίες για το μέλλον στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

"Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η πίεση στις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια συμφωνία αυξάνεται,« σχολίασε η JPMorgan Chase σε σημείωμα προς τους πελάτες της Παρασκευής.

«Οι πιέσεις στην κυβέρνηση για μετρητά, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα όλα συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, όπου κάποια μορφή προσωρινής συμφωνίας θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να επέλθει ισορροπία» και «είναι σαφές ότι ο χρόνος εξαντλείται», είπαν.

Οι διαπραγματεύσεις με τη λεγόμενη Ομάδα των Βρυξελλών θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, είπε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως στο δημοσίευμα παρατίθενται δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και του Δημήτρη Στρατούλη που επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, "μόνο για να έχουν μια συμφωνία.

Τέλος του παιχνιδιού

Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ 18 μέλη, και η κατάσταση γύρω από τις συνομιλίες «δεν ευσταθεί», σχολίασε το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch στο Λουξεμβούργο το Σάββατο.

"Είμαστε στο τελικό παιχνίδι", δήλωσε ο Mersch. "Υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα για να περάσουν από ένα πρόγραμμα. Η νέα κυβέρνηση όμως δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Τότε δεν μπορούν να απαιτήσουν τα χρήματα που συνδέθηκαν με το πρόγραμμα αυτό, " κατέληξε.
Ο Τσίπρας θα αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις διάσωσης στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί 21 - 22 Μαϊου στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με την Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή