Μετά την πενταμερή μίνι Σύνοδο Κορυφής η συνέντευξη Μέρκελ
Για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν στην 5μερή που ήταν, αρχικά τριμερής, και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Τα μηνύματα, το παρασκήνιο, οι εκτιμήσεις, οι τεχνικές συζητήσεις, η ΕΚΤ και οι δόσεις
Αυτά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το πέρας της συνάντησης των πέντε που διήρκησε περίπου 3 ώρες και συμμετείχαν σε αυτή εκτός της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα όμως με το Reuters στο τραπέζι τέθηκε η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Μάλιστα το πρακτορείο επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετέδωσε ότι στην πενταμερή επεξεργάστηκαν λύση με ενδιάμεση συμφωνία με ισχύ ενός έτους.
Κατά το Bloomberg που επικαλέστηκε ευρωπαίο αξιωματούχο συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ως λύση για να μπει τέλος στο αδιέξοδο.
Το σημαντικότερα ωστόσο αναμένονται απόψε, στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου της Γερμανίας καγκελαρίου στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Ευρώπης
Στην Αθήνα παρακολουθούν
Εκείνη την ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρισκόντουσαν στο Μαξίμου και παρακολουθούσαν από εκεί τις εξελίξεις. Η ελληνική πλευρά μετέφρασε ως προσπάθεια σύγκλισης των θέσεων των θεσμών χωρίς επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της επί της συνάντησης.
Από τον Λευκό Οίκο παρεμβαίνουν
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος σε νέα του παρέμβαση κάλεσε ξανά «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. 'Ετσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ένδεχομενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. "Λειτουργούμε σίγουρα", σημείωσε, "σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι' αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».
Στο Brussels Group επιταχύνουν
Στο Brussels Group επιταχύνονται περαιτέρω οι συζητήσεις όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το τελικό κείμενο συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι πολύ καλή χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τη συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για το τι πρέπει να γίνει και το πού πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κ. Αντρέεβα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας και ότι η μόνη προθεσμία είναι το τέλος του Ιουνίου.
Όπως είπε, η ανταλλαγή απόψεων συνεχίζεται προκειμένου να συμφωνηθεί ένας αξιόπιστος κατάλογος μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι αφού αποφασιστεί και οδηγηθούμε σε συμφωνία, άμεσα θα συγκληθεί το Eurogroup.
Στην ΕΚΤ τα μελλούμενα
Αυτές τις ημέρες σε άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει για τη ρευστότητα της Αθήνας μεταξύ των άλλων που θα ανακοινώσει ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι.
Και οι δόσεις τρέχουν
Η Ελλάδα έχει μπροστά της την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. ευρώ, όσο και των επομένων τριών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ
Σε κάθε περίπτωση, για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν στις 12 Ιουνίου και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις).