Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία η Συνθήκη του ESM

Οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές, στη βάση της Συνθήκης του ESM, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα της 30ής Ιουνίου.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Βάση για οποιαδήποτε συμφωνία η Συνθήκη του ESM
2'

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Και τουλάχιστον όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ΔΝΤ και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση της έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή