Grexit: Ποια είναι τα σενάρια των οικονομολόγων – Όλες οι συνέπειες
Η λέξη που μπήκε εδώ και αρκετό καιρό στο λεξιλόγιό μας και στην καθημερινότητά μας, έγινε δημοφιλέστατο hashtag στα social media και επικοινωνήθηκε από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους σε Eurogroup και Συνόδους Κορυφής, είναι ο όρος για να περιγραφεί τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Περίπου 14 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αναμφίβολα η «σχέση» περνάει κρίση.
Πρακτικά πάντως όσα και να γράφονται και να λέγονται για «Grexit», η ουσία είναι ότι παραμένει terra incognita, δηλαδή άγνωστη γη, αχαρτογράφητα νερά.
Ακόμα και το ζήτημα της εξόδου είναι συζητήσιμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει αποσαφηνίσει ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.
Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ότι κανείς δεν μπορεί να «πετάξει» μια χώρα μέλος της ευρωζώνης έξω από αυτή, εκτός αν η ίδια το επιθυμεί.
Το σχετικό άρθρο (είναι το 50) ετέθη σε ισχύ το 2009 και ξεκαθαρίζει ότι η πρόβλεψη αφορά στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ετέθη σε ισχύ το 2009 και αναφέρει ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες (Any Member State may decide to withdraw from the Union in accordance with its own constitutional requirements).
Μπορεί δε να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα επίσης με τα όσα είναι γνωστά ως τώρα, η απόφαση θα πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια και των 28 κρατών μελών.
Η μόνη περίπτωση είναι να ληφθούν προσωρινά μέτρα εναντίον κράτους-μέλους, τα οποία μπορεί να αφορούν στο δικαίωμα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα πραγματικά δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε από τους οικονομολόγους. Μόνο σενάρια και πιθανότητες μπορούμε να εξετάζουμε.
Σύμφωνα με όσους οικονομολόγους βλέπουν το Grexit ως καταστροφή, θα πρέπει να αναμένεται:
- μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος
-«βουτιά» στην οικονομία
- Εκτίναξη του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων
-Ραγδαία άνοδος του ποσοστού της ανεργίας
-Οι τράπεζες θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία
-εσωτερικές αναταραχές
Αντίθετα, σε έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου Oxford Economics, που δημοσιοποίηθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και βασίζεται σε προσομοίωση δεδομένων, παρουσιάζεται ένα άλλο σενάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα θα οδηγήσει σε ένα εξάμηνο σοκ και μια ρευστή κατάσταση σε ορίζοντα τριετίας. Από το 2018, όμως, η έρευνα δείχνει δυνατότητα ισχυρής ανάπτυξης της τάξεως του 10% ετησίως.
Επίσης, η χρεοκοπία λόγω χρέους θα οδηγήσει το κούρεμα του χρέους από 314 δισ. σε 164 δισ. ευρώ.
Μετά το αρχικό σοκ από την άνοδο των τιμών και την πρώτη κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός, δυο χρόνια μετά την έξοδο θα πέσει κάτω από το 6%.
Η ουσία σε κάθε περίπτωση είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, οι ελληνικές προτάσεις θα αποσταλούν άμεσα στους εταίρους και η Σύνοδος Κορυφής της προσεχούς Κυριακής 12 Ιουλίου θα είναι καθοριστική.