Μνημόνιο: Γιατί οι δανειστές ποντάρουν στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ;
ΑΛΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ – ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
Της Γεωργίας Λινάρδου
Μία τεράστια-αλεξίσφαιρη...ομπρέλα πάνω από οτιδήποτε κινείται σε εθνικό επίπεδο, απλώνουν οι Εταίροι.
Από τον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις κρατικές δαπάνες, τον ιδιωτικό τομέα και τον συνδικαλισμό του, τα τραπεζικά δάνεια και τους καημούς των οφειλετών, τις δικαστικές του υποθέσεις κτλ., το μήνυμα είναι ένα: ό,τι κινείται πρέπει να το γνωρίζουμε, να το ελέγχουμε και αναλόγως να αποφασίζουμε. Το ζητούμενο για την Κοινωνία είναι μόνον ένα: Κοινωνική δικαιοσύνη θα υπάρχει; Διαφορετικά μιλάμε ή θα μιλήσουμε οσονούπω για... εθνική γκιλοτίνα!
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Το ήθελαν διακαώς. Συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία. Για την κοινωνία πως μεταφράζεται;
Ακόμη δεν ξέρουμε. Πως θα μετακυληθεί η συμφωνία σε ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΓΗΕ;
Που θα «ξεπουληθεί» η δημόσια περιουσία και τί θα κληθούμε να πληρώσουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;
Τι θα γίνει με ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΓΗΕ. Θα πληρώνουμε φθηνότερα το ρεύμα;
ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας Διαχείρησης Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρώτος στόχος είναι η πώληση της Μικρής ΔΕΗ (το 30%) ή προηγούνται άλλοι δύο φορείς, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ; Ο ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) είναι ο φορέας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής και ο ΛΑΓΗΕ είναι Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Διοίκηση και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αντιδρούν. Γιατί; Διότι αφ’ ενός μεν η «αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει από καμία Κοινοτική Οδηγία», αφ’ ετέρου διότι : «Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Έλληνα πολίτη και δεν εκποιείται», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης υπεραμύνεται της εθνικής σημασίας του Φορέα. «Η ΔΕΗ εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με ελεκτρική ενέργεια και την ομαλή λειτουργία τόσο των μονάδων όσο και του δικτύου».
Εάν προχωρήσει, όμως, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ποιος περιμένει στη «γωνία»; Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τους «μνηστήρες». Πρώτα έρχονται οι κινέζοι με την China State Grid, μετά το Βέλγιο με τον Elia, οι Ιταλοί με την Terna, οι Καναδοί με το Fund PSP Investments και τέλος η Indian Power Company η οποία, σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, δε φαίνεται να έχει και μεγάλη τύχη.
Εάν εν τέλει ανοίξει η κουβέντα περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (που ελέγχει τους μεγάλες πυλώνες) είναι θέμα χρόνου η πώληση της ... Μικρής ΔΕΗ και η εκποίηση Δικτύων, αναφέρουν άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της Ενέργειας. (σ.σ., για την αγορά της Μικρής ΔΕΗ, δηλαδή του 30%, σημαντικός μνηστήρας θεωρείται ο Όμιλος Μυτιληναίου ).
Σε ότι αφορά στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια, επισημαίνεται από ορισμένους «ο φόβος ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους δύο φορείς θα είναι τα επόμενα “θύματα” ».
Αγκάθι παραμένει «το μη διασυνδεδεμένο δίκτυο» το οποίο ακόμη λειτουργεί με πετρέλαιο και μόλις λίγα διάσπαρτα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών (βλέπε black out Σαντορίνη κτλ.,). Αγκάθι επίσης τα πρόστιμα που τρώει κάθε μήνα η ΔΕΗ από την ΕΕ για τους λιγνίτες. «Με τη συμφωνία, αυτά θα πάψουν να μετακυλίονται άραγε στους καταναλωτές;», αναρωτιούνται παράγοντες στην αγορά ενέργειας.
Αυτήν την στιγμή, πάντως, η ΔΕΗ παράγει το 67% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα υπόλοιπα παράγονται από ιδιώτες. Όμως, το «ενοχλητικό» είναι πως στο πελατολόγιο της ΔΕΗ εντοπίζεται «το 97% της αγοράς». Εάν από αυτό το πελατολόγιο, αποχωριστεί το 30% (Μικρή ΔΕΗ) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα... ευχαριστήσει τους Εταίρους, ο καταναλωτής τι διαφορά θα δει στον λογαριασμό του;
Αυτό μένει ασαφές ενώ δεν θα έπρεπε.
Αν και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μία από τις πρώτες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησής του μονοπωλίου στο Δίκτυο Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα είναι η αύξηση των λογαριασμών στο ρεύμα.
Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και το στοιχείο ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί (και με νόμο) περιουσιακό στοιχείο των εργαζομένων και συνταξιούχων στη ΔΕΗ (έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη).
Αλήθεια, τι διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ;
-11.000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης.
-221 υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ)
- Τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας.
Πάντως, ο ιδιώτης που θα αναλάβει τον ΑΔΜΗΕ θα πάρει και ως «δωράκι» δάνειο (έχει ήδη προχωρήσει: 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 35% από ΕΣΠΑ) που αντιστοιχεί στο 85% του κόστους της επένδυσης για την διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Αρα;
Tα λάθη δεκαετιών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «βάση» για εθνικό ξεπούλημα, αλλά ως ευκαιρία για εξυγίανση.
Αυτό, όμως, δε φαίνεται να γίνεται...
Διαβάστε σχετικά:
Μνημόνιο 3: Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέρατε!
Συμφωνία: Σφαγή σε Ασφαλιστικό, έρχονται δύσκολα και στα Εργασιακά