Ο Τουσκ μιλά για τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην αλλαγή των Συνθηκών, όπως ζητούν μερικά κράτη-μέλη, καθώς το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι.

Ο Τουσκ μιλά για τη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής
3'

Στο ίδιο ακριβώς δωμάτιο που έγιναν οι βασικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου και των ηγετών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κ.κ. Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ την περασμένη Κυριακή υποδέχτηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Μεταξύ τους η εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία σε δημοσίευμα της μεταφέρει την περιγραφή Τουσκ της 17ωρης Συνόδου Κορυφής.

Ο Τουσκ περιγράφει πως στις 7 το πρωί της Δευτέρας η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή ενώ συγχρόνως τονίζει πως από τη συμφωνία δεν έχει λυθεί τίποτα.

«Ηταν μία αναγκαία λύση για να αποφευχθεί το ρίσκο του άμεσου χάους και της χρεοκοπίας, αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα», λέει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η άποψή του για το ποια θεωρεί την πιο σημαντική απειλή στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή και αναφέρεται στον κίνδυνο της ιδεολογικής διάχυσης, περιγράφοντας την επαναστατική σχεδόν διάθεση που υπάρχει σήμερα και θυμίζει πολύ το 1968.

Για τον κ. Τουσκ, αυτό που ήταν εντυπωσιακό στη συζήτηση για την Ελλάδα «ήταν η τακτική συμμαχία μεταξύ των ακραίων αριστερών και των ακροδεξιών όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στη συζήτηση εναντίον της λιτότητας, όπως και στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες και τα αντι-γερμανικά επιχειρήματα», όπως επισημαίνει.

Για τον ίδιο, πριν από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ευρωπαϊκής ιστορίας προηγείτο αυτή η τακτική συμμαχία των ακραίων από όλες τις πλευρές, «και σήμερα βλέπουμε αυτό το ίδιο φαινόμενο», λέει ανήσυχος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην αλλαγή των Συνθηκών, όπως ζητούν μερικά κράτη-μέλη, καθώς το Grexit είναι ακόμα στο τραπέζι: «Η αίσθησή μου είναι ότι κανένας δεν είναι έτοιμος στην Ε.Ε. να συζητήσει λεπτομέρειες για πιθανή αλλαγή Συνθηκών».

Οι μικρότερες χώρες και οι νεότερες χώρες στο ευρώ ήταν πολύ υπομονετικές και όχι ενεργές, με την καλή έννοια. Μου είχαν πει ότι δεν ήθελαν να παρεμβληθούν στις διαδικασίες και ότι γι’ αυτές το Grexit δεν ήταν αποδεκτό, σχολιάζει.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις γεωπολιτικές διαστάσεις της συμφωνίας σχολίασε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων ήταν να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά σίγουρα έπρεπε να συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός Grexit ως μιας χαοτικής και απρόβλεπτης διαδικασίας με πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Ημουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε το ρίσκο της διάχυσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά σίγουρα μετά από ένα τέτοιο δραματικό γεγονός θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποιες πολιτικές, ιδεολογικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Πραγματικά με τρομάζει μια πολιτική και ιδεολογική διάχυση εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, το γεγονός δηλαδή ότι θα μπορούσαμε να ανοίγαμε μια τέτοια συζήτηση στην Ε.Ε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή