Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις: Είμαστε σε πόλεμο

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο και θα επιβιώσουν οι πιο δυνατοί, δηλαδή οι πιο ευέλικτοι, οι οποίοι θα ακολουθήσουν βίαιη προσαρμογή», δήλωσε ο κ. Σταμάτης Ανδριανόπουλος, executive consultant της Planning περιγράφοντας τις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να έρθουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που δημιούργησε η τραπεζική κρίση.

Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις: Είμαστε σε πόλεμο
3'

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μια τραπεζική κρίση που ήρθε με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες (capital controls) και δημιούργησε ένα ασφυκτικό κλοιό στις επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες είναι σε πολιορκία, και αναζητούν διεξόδους και πατέντες για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τι πρέπει να κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν; Να δημιουργήσουν ένα ''συμβούλιο κρίσης, που θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, να μειώσουν κατά 25% των κωδικών προϊόντων και να προχωρήσουν σε ... αποπελατοποίηση (παύση των ζημιογόνων πελατών, επικέντρωση στις βασικές δραστηριότητες), να μειώσουν τις επιπλέον υπηρεσίες για μείωση του λειτουργικού κόστους, να κάνουν μείωση αποθεμάτων και αύξηση του οutscourcing για μείωση σταθερού κόστους.

Εκτός όμως από τις συμβουλές προς τις επιχειρήσεις, στο forum "Capital Controls και επιχειρείν'' της Boussias Communications παρουσιάστηαν τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας των επιχειρήσεων, λόγω των capital controls αλλά και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί για την επιλογή των πιο αποτελεσματικών λύσεων, ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα να εξελίσσεται προσαρμοζόμενη με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της οικονομικής δυσπραγίας. Το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας διερευνά τους βέλτιστους τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση, σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης των οργανισμών.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Endeavour το 51% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση τζίρου κάτω από 50%, το 18% μείωση άνω του 50%, ενώ το 27% δεν είχε επίπτωση και το 4% είχε αύξηση εσόδων λόγω της έκτακτης συγκυριας. Οσον αφορά την εκτίμηση γι τη διάρκεια των ελέγχων κεφαλαίου το 44% εκτιμά ότι θα διαρκέσουν πάνω από 10 μήνες, το 29% μέχρι 10 μήνες, το 23% μέχρι 3 μήνες και το 4% 2-3 εβδομάδες. Οσον αφορά το κούρεμα καταθέσεων το 46% εκτιμά ότι δεν θα γίνει κούρεμα ενώ το 32% αναμένει ότι θα γίνει και θα είναι μικρότερο του 25% ενώ το 22% αναμένει κούρεμα μεγαλύτερο του 25%. Τέλος το 78% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η χώρα θα μείνει στο ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τη διάνοιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας για την εισαγωγή πρώτων υλών και η δυνατότητα αξιοποίησης του 80% των εμβασμάτων που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Εξετάζεται και πολλές φορές ήδη γίνεται η διεκπεραίωση συναλλαγών εκτός των συνόρων μεταξύ προμηθευτών και πελατών των ελληνικών εταιρειών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος το ζήτημα της αποκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε επίπεδο πρώτων υλών είναι το πλέον σημαντικό «δεδομένου ότι η αυτάρκεια της χώρας είναι στο 20%, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών εισάγονται». Η κα Αλεξάνδρα Πίττα- Χαζάπη, αντιπρόεδρος δ.σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σημείωσε ότι μέχρι και χθές δεν είχε λυθεί από τις τράπεζες το ζήτημα της διευκόλυνσης των διαδικασιών για την αξιοποίηση του 80% των εμβασμάτων που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Αλλα προβλήματα σχετίζονται με την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, τις επιταγές, την αύξηση του μεταφορικού κόστους δεδομένου ότι τα φορτηγά ζητούν να πληρωθούν δύο φορές τα δρομολόγιά τους γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα να εισαχθούν, την αύξηση του κόστους στα αποθήκευτρα στα τελωνεία με τα containers που βρίσκονται στα λιμάνια.

Ο κ. Δημήτρης Κωλέττας εκ μέρους του ΣΕΛΠΕ επεσήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να αξιοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση και αποτελούσε ανέκαθεν πρόταση του ΣΕΛΠΕ καιρό είναι να υπάρξουν κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος: «Προ των capital controls οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνταν σε ποσοστό 28-29% για να αυξηθεί στο 80% την πρώτη εβδομάδα των capital controls και να βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 50%- 50% σε σχέση με τα μετρητά, με μεγαλύτερο μερίδιο στα αστικά κέντρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή