El Pais: Γαλλικό πλάνο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε εγκαταστάσεις επώασης καινοτόμων γαλλικών εταιρειών στο Παρίσι. Οι δύο υπουργοί αναζητούν νέες ιδέες για τη συνύπαρξη της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

El Pais: Γαλλικό πλάνο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων
2'

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση έπεισαν τη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση, αν θέλει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, προσέφεραν στη Γαλλία τη δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της φθοράς που υπέστη, σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία με την υπερβολικά τιμωρητική στάση της έναντι της Ελλάδας.

Περί «πρωτοπορίας»...

Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Κλεμάν Μπον, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι γαλλικές προτάσεις θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και, στη συνέχεια, θα συζητηθούν με το Βερολίνο. Η βασική ιδέα είναι να σχηματισθεί ένα είδος «πρωτοπορίας» από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που θα θέλουν και θα δύνανται «να προχωρήσουν πιο μακριά» από τις άλλες, στην κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και η Ισπανία περιλαμβάνονται στη γαλλική ιδέα περί «πρωτοπορίας».

Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, «από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα, οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με τόσο μεγάλες αποκλίσεις, που το όλο σύστημα απειλείται με κατάρρευση». Μέσα από αυτό το πρίσμα, το Παρίσι οδηγείται σε ριζοσπαστικές προτάσεις: οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ή του σκληρού πυρήνα της, με επικεφαλής ειδικό κομισάριο και αντίστοιχο κοινοβούλιο. Κοινός προϋπολογισμός, ώστε να γίνουν δυνατά επενδυτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Καθιέρωση κοινού ελάχιστου μισθού και εναρμονισμός στη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να τερματισθεί η πρακτική του «κοινωνικού ντάμπινγκ» – της προσπάθειας, από ορισμένες χώρες, να προσελκύσουν κεφάλαια, ωθώντας μισθούς και φόρους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Αλλά και δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως «γρήγορου και αποτελεσματικού μηχανισμού παρέμβασης και αλληλεγγύης».

Οι γαλλικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι προκαλούν έκπληξη στο Βερολίνο, καθώς μέχρι πρόσφατα η Γαλλία δεν ήθελε να ακούει για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενθυμούμενη και το ηχηρό «όχι» των Γάλλων ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα του 2005 για το ευρωσύνταγμα. «Με ευχαριστεί που άκουσα τον Ολάντ να λέει ότι είναι πλέον έτοιμος να συζητήσει αναθεώρηση των συνθηκών», δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκ των πρωτεργατών της ιδέας για πιο στενή οικονομική και πολιτική ένωση, στην οποία, όμως, δεν θα «χωρούν» όλοι.

Στο πολύκροτο ηχητικό ντοκουμέντο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανιζόταν να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Σόιμπλε θέλει το Grexit «για να τρομοκρατήσει τους Γάλλους και να τους αναγκάσει να δεχτούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Παρίσι στις Βρυξέλλες, για θέματα προϋπολογισμού».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή