Σταθάκης: Το νέο δάνειο από τον ESM θα είναι τριακονταετούς διάρκειας

«Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit», τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Σταθάκης: Το νέο δάνειο από τον ESM θα είναι τριακονταετούς διάρκειας
2'

«Η συμφωνία προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο – με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ επέρχεται και μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι «παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών, που κυμαίνονταν από 30% έως 40%».

Δηλώνει πως «αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως».

Ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των οργάνων του κόμματος.

Για το ενδεχόμενο εκλογών εκτιμά πως «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία και τότε, αναγκαστικά, θα πάμε σε εκλογές».

Υπογραμμίζει πως «μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται πλήρως από τους βουλευτές της έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας, γι’ αυτό θα πρέπει από τις συλλογικές διαδικασίες να προκύψει μια νέα στρατηγική, ένας νέος σχεδιασμός του κόμματος, με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

Θεωρεί ότι η δημιουργία πολιτικού φορέα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα είναι «κάτι αποτυχημένο και περιθωριακό» και προσθέτει ότι το ζήτημα δεν είναι το νόμισμα, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα capital controls θα κρατήσουν μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου Επενδυτικού Νόμου τον Οκτώβριο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή