Σταθάκης: Η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα
Την καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσε να επιτύχει η χώρα, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η σύγκριση με προηγούμενα μνημόνια είναι υπερβολική.
«Η φορολογική προσαρμογή είναι 2,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% το 2018», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται οριακά στο 0,3% - 0,4% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, πως τα προηγούμενα μνημόνια μείωσαν τις συντάξεις κατά 40% και τους μισθούς 18%.
«Δεν τίθεται θέμα αν είναι κάτι συμβατό με αυτό που θα θέλαμε. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί», παραδέχθηκε ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα».
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «είναι ανοικτή η συζήτηση για τη στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε σχετικά με μια βιώσιμη ανάπτυξη».
«Όμως», όπως είπε, «η πεποίθηση ότι η χώρα οδηγήθηκε σε σκληρότερο μνημόνιο είναι παραπλανητική. Μην ξεχνάμε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα που προέβλεπε την αποπληρωμή τεραστίων δανείων για την περίοδο 2015 - 2018 και τεραστίων υψηλών πλεονασμάτων που καθιστούσε την κατάσταση μη βιώσιμη.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και μεταστροφή αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνική συνοχή.
Μερικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας είναι η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, δημόσια προσαρμογή 1% από φορολογικά μέτρα καμμία μείωση στους μισθούς και μείωση 1% από τη μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις είχαμε το ΤΑΙΠΕΔ που προέβλεπε 23 ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ των οποίων είναι η ΔΕΗ και τώρα υπάρχει ένα ταμείο που μπορεί να διατηρεί και να αξιοποιεί για 30 χρόνια την ακίνητη περιουσία του δημοσίου».
Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, και στην τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι 170.000 δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι για τη δικαστική επίλυση του θέματός τους, καθώς ορίζεται δικάσιμος μετά από 17-18 χρόνια. Ανέφερε, δε, ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων της τροπολογίας είναι ότι: θα στελεχωθούν τα ειρηνοδικεία, θα παρέχονται δωρεάν συμβουλές στους δανειολήπτες μέσω μηχανισμού, περιλαμβάνονται και τα χρέη προς δημόσιο και ΟΤΑ στις οφειλές των υπερχρεωμένων, αλλά και ότι υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για μικροοφειλέτες και ανέργους.