Σοκ και δέος για να καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα 4 δισ. στα έσοδα
«Ευλαβική» υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα ζητά το EuroWorkingGroup, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ 18 ΔΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ – «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της αρχικής υποδόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δόση του νέου Μνημονίου, τέθηκε η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, που πρέπει να κλείσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πλροφορίες στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του EWG, στις Βρυξέλλες, μετά τις εκλογές επισημάνθηκε η σημαντικότητα της συνέπειας στα συμφωνηθέντα και οι προθέσεις ή η δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να υλοποιήσει απρόσκοπτα τα συμπεφωνημένα του μνημονίου.
Το EWG ενημερώθηκε από τον Έλληνα εκπρόσωπο, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Αντωνόπουλο για τα βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά τα προαπαιτούμενα με τη συζήτηση να περιστρέφεται στα όσα πρέπει να πράξει η Ελλάδα μέχρι το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.
Βαρύτητα δόθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια στην είσπραξη φόρων, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη που πάγωσαν το προηγούμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου φόροι 4 δισ. ώστε ο κρατικός προυπολογισμός να κλειδώσει σε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015 προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,798 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 30,765 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,153 δισ. ευρώ ή 11,9 % έναντι του στόχου, οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 31,869 δισ. ευρώ, δηλαδή «μάζεψαν» κατά 4,744 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36,613 εκατ. ευρώ).
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών μετά από τον θόρυβο που προκήθηκε για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις διαβεβαίωσε με μια αμφίσημη ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας νέος φόρος ή να υπάρξει καμία νέα επιβάρυνση για τους φορολογουμένους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.
Όπως τονίζεται, «το πλαίσιο των αλλαγών είναι καθορισμένο, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις αλλαγές είναι σε θετική κατεύθυνση.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι θα πραγματοποιηθούν μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα, για θέματα φορολογικής πολιτικής και για τη διασφάλιση της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:
«1.Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.
2.Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών κλπ.) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.
3. Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.
4. Παράλληλα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας, θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.
5. Το Υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία, στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, η αγορά δέχεται ισχυρές αναταράξεις, ενώ ο ΣΕΒ σημειώνει την επείγουσα ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα επόμενα επτά χρόνια, χρειαζόμαστε 15 δισ. τον χρόνο περισσότερα από ότι επενδύουμε σήμερα (δηλαδή συνολικά 105 δισ.) προκειμένου να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο, το οποίο για να βελτιωθεί χρειάζονται ακόμη περισσότερες επενδύσεις.
Η ΕΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για αντιστροφή του φαινομένου και προσέλκυση αντί εξαγωγή καταναλωτών.
Την, πάση θυσία, επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και «εθνικής σοβαρότητας», η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη και θα επανασυνδέσει τον διαρρηγμένο δεσμό του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες.
Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας.
Τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. Στόχευση στην ανάπτυξη, αναδιοργανώνοντας και αξιοποιώντας αυτά στα οποία έχουμε διαπρέψει: το διεθνές εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, την ελαφρά βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες αλλά και τις νέες τεχνολογίες.
Την στήριξη όλων ανεξαιρέτως των κλάδων του ελληνικού εμπορίου, όπως το εξαγωγικό και εισαγωγικό, το λιανικό και χονδρικό, το εφοδιαστικό και διαμετακομιστικό, ώστε να έρθει "νέο χρήμα" στην ελληνική οικονομία και να συνεχίσει συνολικά το εμπόριο, όλο το 2015, την εντυπωσιακή αντοχή του στην απασχόληση, κόντρα στο απειλητικό ρεύμα της ανεργίας.
Tην ίδια ώρα η σεναριολογία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τον τρόπο που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ταλαντεύει το ΧΑ.