Μειώσεις - σοκ και σε συντάξεις των 700 ευρώ!
Συντάξεις σε πλήρως αναλογική βάση, που θα υπολογίζονται με τη μέθοδο της επιτοκιακής απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών και θα συμπληρώνονται με μια εθνική κατώτατη σύνταξη προκρίνει η Επιτροπή Σοφών για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό, με νέο νόμο εντός του Νοεμβρίου.
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η αναλογική και η εθνική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, που σημαίνει ότι αν ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου για έναν 60άρη είναι 1.300 ευρώ, η σύνταξή του δεν θα ξεπεράσει τα 715 ευρώ.
Οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του νέου ασφαλιστικού. Προτείνεται η λειτουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου που θα επενδύει τις εισφορές και θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τις αποδόσεις.
Αλλαγές σε όλους
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2016 για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» θα είναι τεκτονικές και περιγράφονται σε εμπιστευτικό κείμενο πέντε σελίδων με τις προτάσεις της Επιτροπής. Το πόρισμα οριστικοποιήθηκε χθες και παραδίδεται σήμερα στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.
Για τις κύριες συντάξεις, η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του σημερινού συστήματος καθορισμού εισφορών βάσει του μισθού και την ενσωμάτωσή τους στη φορολογία, όπως ισχύει στο σουηδικό συνταξιοδοτικό μοντέλο.
Κλειδί του νέου συστήματος, που θα ισχύσει άμεσα για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για όσους είναι άνεργοι προτείνεται –χωρίς να είναι και η κρατούσα άποψη- η κάθετη μείωση των εισφορών ώστε να τονωθεί η απασχόληση. Μάλιστα η εκτίμηση που γίνεται στο κείμενο της Επιτροπής είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις και θα δημιουργηθούν 500.000 θέσεις απασχόλησης από το 2016.
Το ποσό σύνταξης που θα προσδοκούν όμως λόγω των πολύ μικρών εισφορών, θα ξεκινά από τα 600 ευρώ για 40 χρόνια εργασίας. Το μοντέλο αυτό εισάγει και περιουσιακά κριτήρια καθώς η σύνταξη θα αυξομειώνεται αν υπάρχει σύζυγος, ή ιδιόκτητο σπίτι (μοντέλο Νέας Ζηλανδίας).
Το κράτος θα καταβάλλει ένα κατώτατο ποσό σύνταξης, τη λεγόμενη εθνική σύνταξη το ύψος της οποίας με τα σημερινά δεδομένα θα είναι μεταξύ 300 και 400 ευρώ.
Tην ίδια ώρα, από έξι μήνες έως 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη.
Στο σχέδιο υπουργικής απόφασης που δημοσιεύει η «Καθημερινή» περιλαμβάνονται αναλυτικοί πίνακες τόσο γι’ αυτούς που με ειδικές διατάξεις θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος.
Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όσους συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου μνημονίου (ν. 4336/2015) δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης. Αυξάνονται δε, σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Στη στήλη «Ηλικία» των δύο πινάκων εμφανίζεται η ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, όπως αυτή προβλεπόταν από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις πριν από την ισχύ του ν. 4336/2015.
Στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» εμφανίζεται το νέο κατά περίπτωση όριο ηλικίας πλήρους ή μειωμένης σύνταξης από την ισχύ του ν. 4336/2015 από το 2015 και μέχρι 31.12.2021.