Πλειστηριασμοί ή... κούρεμα καταθέσεων;
Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καλείται να υποχωρήσει στο θέμα των πλειστηριασμών προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις δόσεις και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Αν δεν απελευθερωθούν τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες εγκαίρως, το κούρεμα καταθέσεων από το 2016 θα είναι μονόδρομος, ενώ η αξιοπιστία της κυβέρνησης και η ελληνική οικονομία θα έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα.
Υπό το βάρος αυτής της πίεσης, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Θεσμούς κυρίως για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας, ενώ τα παζάρια φαίνεται πως... και πάλι θα κρατήσουν μέχρι τέλους. Έως αργά χθες το βράδυ (06/11/2015) συνεχιζόταν η τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς χωρίς αποτέλεσμα και όλα δείχνουν πως μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα (09/11/2015) θα υπάρξει μια συνεχής προσπάθεια συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.
Στόχος να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, οπότε το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί πολιτικά η συμφωνία, ακόμα κι αν τα χρήματα της δόσης εκταμιευθούν αργότερα.
Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, έχει ξεκινήσει και το Σαββατοκύριακο η ένταση της διαπραγμάτευσης θα κορυφωθεί για τα θέματα-αγκάθια, όπως τα ισοδύναμα του ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί και να συνεδριάσει το Euroworking Group, για να προετοιμάσει το Eurogroup.
Οι διαφωνίες για τους πλειστηριασμούς
Η κόντρα αφορά τον αριθμό δανειοληπτών που θα προστατεύονται από την «ομπρέλα» του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερους ενώ οι δανειστές επιμένουν να προστατευθούν ελάχιστοι, όσοι δηλαδή βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Τα όρια αντικειμενικής αξίας, τα εισοδηματικά κριτήρια και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη αποτελούν τα τρία μεγέθη που όταν αλλάζουν, αλλάζει και ο αριθμός όσων προστατεύονται. Έτσι, με βάση τα μεγέθη που θέτει η ελληνική πρόταση προστατεύει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών. Τελικά, η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% των δανειοληπτών.
Ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση, οι δανειστές έκαναν λόγο για όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό τις 120.000 ευρώ, ως εισοδηματικό κριτήριο τα 8.180 ευρώ για άγαμο και τα 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, ξεκίνησε να συζητά, προτείνοντας την αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει από τις 200.00 ευρώ-325.000 (200.000 για άγαμο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά). Στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.
Η μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας το Σαββατοκύριακο αυτό γίνεται σε όλα τα επίπεδα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί για το θέμα επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ «εάν χρειαστεί», ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.