Πάλι σε... ξέρα οι διαπραγματεύσεις μετά από 17 ώρες συζητήσεων

Aλλη μια ολονυκτία χωρίς πρόοδο για τα κόκκινα δάνεια, την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς. Από το «καμία πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό» ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό, αφού πλέον η κυβέρνηση υποχωρώντας στις απαιτήσεις των δανειστών διαπραγματεύεται το ποσοστό στη... φτώχεια και την αδυναμία των δανειοληπτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Πάλι σε... ξέρα οι διαπραγματεύσεις μετά από 17 ώρες συζητήσεων
3'

Παραμένουν οι διαφορές - Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται τη Δευτέρα - Tην Τρίτη η συνεδρίαση του EuroWorking Group

Το μήνυμα της μεταστροφής της κυβέρνησης ήρθε συγκεκαλυμμένο από νωρίς. Όταν το «σύνθημα» καμία κατοικία στο σφυρί έγινε... προστασία των φτωχών και μεσαίων εισοδημάτων, και από τότε φαίνεται να μπαίνει πολύ νερό στο κρασί της ελληνικής πλευράς, με το όριο προστασίας να βρίσκει ταβάνι στο 60%.

Τα ξημερώματα στις 5.00 έληξε, άλλος ένας γύρος χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Και σε τούτη τη μαραθώνια 17ωρη διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, δεν υπήρξε σύγκλιση και παραμένουν διαφωνίες. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο μερών, με στόχο να δοθεί το «οκ» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχει μεν υπάρξει μια σύγκλιση, όπως, για παράδειγμα, στο ότι οι πλέον φτωχοί δανειολήπτες (περίπου 25% του συνόλου των δανειοληπτών) θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθοριστεί το 58%- 60% συνολικά των δανειοληπτών (όπως επιζητεί η κυβέρνηση) που θα τύχουν προστασίας της πρώτης κατοικίας τους.

Η πίεση των Ευρωπαίων είναι ασφυκτική ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι πέντε άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, έχουν ως εξής:

1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή, σε μεγάλο ποσοστό, στις υποχρεώσεις τους και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους (θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας).
3. Θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια, ώστε να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
4. Θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.
5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα, ενώ, αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στον «νόμο Κατσέλη» που να αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια και την εκχώρησή τους σε funds, θα συνεχιστούν σήμερα στις 14.00, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, με το EWG να έχει ορισθεί για την Τρίτη.

Η αναβολή του EuroWorking Group

Από το Twitter o Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι η συνεδρίαση του EuroWorking Group, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής, θα συνεδριάσει τελικά την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή