Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φόρο στο κρασί - Aναζητούνται ισοδύναμα

Αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις βρέθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά και την απόφασή της να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωση στο κρασί, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά πλέον ισοδύναμα μέτρα, αφού πήρε πίσω μέρος της επιβάρυνσης για τους οινοπαραγωγούς.

Υποχώρησε η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή για το φόρο στο κρασί - Aναζητούνται ισοδύναμα
4'

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων, προκειμένου να ανοίξει ξανά η κάνουλα της ρευστότητας και να απελευθερωθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσε βελτιωτική ρύθμιση με την οποία μειώνεται στο μισό η επιβολή φόρου στα κρασιά εγχώριας κατανάλωσης (είτε ελληνικά, είτε ξένα) από τη φορολογία, που προέβλεπε η αρχική διάταξη.

Η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε επίσης ότι η φορολογία που θα επιβληθεί δεν θα αφορά στα προς εξαγωγή κρασιά. Ειδικότερα, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε ότι η επιβολή φορολογίας θα κινηθεί στα 0,15 λεπτά του ευρώ για κάθε φιάλη, από 0,30 λεπτά που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η αποψινή βελτιωτική τροποποίηση, έρχεται σε συνέχεια των επιφυλάξεων που έχουν εκφραστεί και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι το μέτρο στην αρχική του μορφή θα αποδεικνυόταν ένα προβληματικό μέτρο σε μια φάση που καταβάλλεται προσπάθεια να ενισχυθεί η παραγωγή του ελληνικού οίνου.

Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν - μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια - την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά, ενώ εξετάζεται και η προοπτική της επιβολής άλλου φόρου στα αναψυκτικά και τα λεγόμενα «μαλακά ποτά» (soft drinks).

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα μέλη του Κουαρτέτου, σε μια προσπάθεια να κλείσει το κενό των 110 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, στη Βουλή έχει κατατεθεί ήδη και η τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, η οποία ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα του «Μνημονίου 3».

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κρήτης εναντίον της επιβολής ειδικού φόρου στο κρασί

Την αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού όρου κατανάλωσης στο κρασί εξέφρασε νωρίτερα με επιστολή του στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου με κοινοποίηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνει ότι η καλλιέργεια αμπέλου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς της Κρήτης.

Στην ίδια επιστολή του τονίζει ότι «o ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, θα περιορίσει την κατανάλωσή του, γεγονός που εκτιμούμε ότι θα ανακόψει τη δυναμική του, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις ξένες αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του ελληνικού κρασιού».

Παράλληλα επισημαίνει ότι θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και την τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης σημειώνει επίσης ότι αναμφισβήτητα ο αγροτικός τομέας αποτελούσε και αποτελεί, ένα δομικό χαρακτηριστικό, της ελληνικής κοινωνίας καθώς και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Εκτιμά δε ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας, να στηρίζει τον κλάδο θεσπίζοντας κίνητρα προσέλκυσης των νέων στον αγροτικό τομέα και όχι να αποτρέπει και να αποθαρρύνει την ενασχόληση με το αντικείμενο.

Επιστολή και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής στον υπουργό Οικονομικών

Την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό επιπλέον φόρο στο ελληνικό κρασί, προκειμένου να καλύψει τα ισοδύναμα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Σημειώνει ότι η επιπλέον φορολόγηση της οινοπαραγωγής θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο οινοπαραγωγικό κλάδο και «πιθανόν να σηματοδοτήσει τη χαριστική βολή για τους οινοπαραγωγούς».

Ο κ.Φιλίππου χαρακτηρίζει επίσης «αδιανόητη» μια τέτοια απόφαση που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου των οινοπαραγωγών, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας - μαζί με τον τουρισμό - μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή